StarTech konkurs 2023

Podržite StarTech finaliste u trci za Nagradu publike!

Blizu 300 malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i startap timova iz svih krajeva Srbije prijavilo se za podršku u okviru StarTech programa, u želji da digitalizuju svoj biznis i plasiraju nove proizvode na tržište!

Odbor za grantove je nakon analize prijava i terenskih poseta izabrao 44 finalista koji se takmiče za okvirno 30 grantova u vrednosti od 15.000 do 100.000 USD, o čemu odlučuje odbor za grantove.

Pored grantova, tim sa najviše osvojenih poena na javnom glasanju, koje je organizovano od 20. oktobra do 11. decembra 2023, poneće Nagradu publike i osvojiti dodatnu promociju u javnosti! 

NAPOMENA: Nagrada publike nije novčana.

LOT 1: FINALISTI

Br. glasova: 159

Beointech

Beointech

Visokoaktivni cink-oksid kao aktivator u procesu proizvodnje guma i pneumatika

BeoInTech donosi projekat proizvodnje visoko-aktivnog cink-oksida na neorganskim i organskim nosačima, pomoću niskotemperaturne kontinualne sinteze, za koju je podneta i patentna prijava. Cilj je pokretanje proizvodnje novog inovativnog visokoaktivnog cink-oksida za primenu u industriji guma gde se koristi kao aktivator u procesu vulkanizacije, čime bi se zamenila upotreba visokih koncentracija komercijalnog cink-oksida (1 do 3% u odnosu na masu pneumatika) količinama koje su 2 do 5 puta manje, što će predstavljati ekološki prihvatljiviju alternativu uz identičan kvalitet dobijenih guma i pneumatika.

Prva faza projekta podržana je kroz Fond za inovacionu delatnost, kada je napravljeno pilot postrojenje i podneta patentna prijava. Kroz StarTech projekat planirana su dodatna istraživanja u cilju modifikacije proizvoda i njegove primene u procesu vulkanizacije guma, kao i optimizacija procesa u cilju postizanja što boljeg odnosa svojstva/cena/efikasnost/kvalitet.

Uspostavljanjem strateške saradnje sa nekom od kompanija koje posluju u Srbiji, a koji su delovi globalnih multinacionalnih kompanija poput Toyo Tyres, Tigar Tyres Pirot, Goodyear i Linglong, omogućilo bi se povećavanje kapaciteta proizvodnje inovativnog proizvoda kao i ulazak u lanac snabdevanja domaćih i svetskih proizvođača. Veliku priliku predstavlja strateška saradnja sa globalnim proizvođačima cink-oksida, koji će takođe morati svoje proizvode da usklade sa propisima koji će biti doneti o smanjenju koncentracija cink-oksida. Budući da industrija guma čini 50% svetske potrošnje cink-oksida, koja iznosi 2,4 miliona tona godišnje, i da EU ulaže znatne resurse u rešavanje ovog problema, ovakav proizvod će omogućiti proizvođačima guma da imaju podjednako efikasnu i ekološki prihvatljivu alternativu u skladu sa zelenom politikom Evropske Unije o smanjenju cink-oksida u industriji.

Pročitaj više

Br. glasova: 797

Bifrost Bioplastics

Bifrost Bioplastics

Ambalaža od industrijske konoplje

Bifrost proizvodi biorazgradivi materijal od industrijske konoplje koji će revolucionarizovati industriju ambalaže za jednokratnu upotrebu. Misija kompanije je smanjenje emisije ugljen-dioksida, zamenom za plastiku koja je 100% od prirodnih materijala i 100% biorazgradiva. Uz podršku StarTech granta iz 2021, pokrenuta je proizvodnja biorazgradivih saksija za presađivanje koje se mogu posaditi direktno u zemljište, koje pritom đubri to zemljište i hrani biljku tokom vremena raspadanja. Biorazgradive saksije za sadnju nude i druge prednosti poput boljeg razvoja korena, poboljšane cirkulacije vazduha i vode. One takođe eliminišu potrebu za uklanjanjem biljke iz saksije pre sadnje, što može uzrokovati oštećenje korena i poremetiti rast biljke. 

Uticaj projekta je višestruk. Pored toga što Bifrost materijal nema plastične polimere, zaista je 100% biorazgradiv, jak i napravljen 100% od prirodnih materijal, ono što je jako značajno jeste činjenica da je napravljen od nusproizvoda iz prehrambene industrije i industrije konoplje. Time se značajno smanjuje ugljični otisak. Svaka tona materijala koja se proizvede eliminiše godišnji negativan otisak najmanje jedne osobe. Korišćenje ovog materijala pomaže životnoj sredini na dva načina: eliminisanje plastike i smanjenje ugljičnog otiska. Hemp “ОКИ” saksije presađuju biljke bez pomeranja korena, čime se smanjuje šok usled presađivanja i biljke rastu zdravije. Dizajnirane su za korišćenje sa svim vrstama biljaka, od povrća do začinskog bilja i zbog svojih karakteristika su savršen set za početak sadnje semenki kako bi se podstaklo klijanje i uspešan rast biljaka. Kada semena proklijaju, jednostavno presadite celu Hemp “ОКИ” saksiju direktno u zemlju ili u veće Hemp “ОКИ” saksije. 

Glavni industrijski benefiti su da smanjuju korake prilikom sadnji i optimizuju i pojednostavljuju proces sadnje. To takođe dovodi do smanjenja troškova sadnje kao i do toga da zemlja u kojoj se razlaže saksija biva obogaćena nutrijentima iz saksije. Ako ponovimo i činjenicu da smanjuje stres i zadržava vlagu dobijamo stimulativno okruženje za bolji rast i razvoj biljke.

Kroz StarTech projekat planirana je dalje prilagođavanje u cilju postizanja serijske proizvodnje i komercijalizacije proizvoda.

Pročitaj više

Br. glasova: 154

CLM

CLM

Veštačka inteligencija na čipu za neurodijagnostiku (NIMOCHIP)

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS), je fatalna neurodegenerativna i neuroinflamatorna bolest koju karakteriše veoma duga asimptomatska faza za koju trenutno ne postoje specifični biomarkeri, odnosno određeni test za preciznu i ranu dijagnostiku. U ranim fazama, ALS kao i nekoliko srodnih neuroloških poremećaja (npr. multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, Hantingtonova bolest) pokazuje visoku kliničku varijabilnost u prezentaciji i prognozi, kao i simptome koji se preklapaju sa drugim poremećajima. Bez preciznog i specifičnog otkrivanja neurodegenerativne bolesti nema mogućnosti za pravovremeni i personalizovani tretman. Za bolju i efikasniju terapiju potrebna je bolja, preciznija i personalizovana dijagnostika.

NIMOCHIP zasniva svoj pristup na višegodišnjim prekliničkim istraživanjima seruma ALS pacijenata, što je dovelo do identifikacije niza novih biomarkera i detekcije ranih stadijuma ALS putem veštačke inteligencije. Razvijamo prenosivu, samostalnu, kliničku „laboratoriju na čipu“ sa pratećim AI sistemom za inovativnu in vitro dijagnostiku ALS koja bi se mogla dalje razvijati za dijagnozu i drugih neuroloških poremećaja sa inflamatornom komponentom. NIMOCHIP je multikomorni mikrofluidički sistem sa zasejanim živim ćelijama (životinjskog ili ljudskog porekla - ćelijskim linijama) obeleženim fluorescentnim nanoprobama, koje se tretiraju nanolitarskim količinama uzorka (komponenti seruma) pacijenta.

Pilot uređaj je u fazi TRL4/5. Definisaće se standardizovani in vitro personalizovani dijagnostički protokoli, zasnovani na automatizovanoj i minijaturizovanoj fluorescentnoj mikroskopiji i mašinskom učenju za identifikaciju specifičnih dijagnostičkih obrazaca zapisa vremenskih serija. Ovim postupkom će se doći do seta fizioloških biomarkera za kvantitativno određivanje personalizovanih i preciznih dijagnostičkih parametara. Na osnovu prikupljenog stanja tehnike planirano je podnošenje patentne prijave i implementaciju sledećih koraka u komercijalizaciji sistema.

Pročitaj više

Br. glasova: 86

Canandi

Canandi

Ogrlice za praćenje i dresuru lovačkih pasa i zaštitu divljih životinja

Lov predstavlja najstarije čovekovo zanimanja. Danas 25 miliona ljudi ima tu strast i ljubav prema prirodi. Preko 70% lovaca danas poseduje 2 ili više pasa, a kako su posebno obučeni, njihova novčana vrednost je preko 5000€ po psu. Ali lovci imaju veliki problem da zaštite svoje pse od gubitka i krađe (samo u Francuskoj godišnje se izgubi ili ukrade 60 hiljada pasa). Canandi je identifikovao probleme i detaljno istražio tržište kroz saradnju sa LSS - Lovačkim savezom Srbije i FACE - Evropskim udruženjem za lov i zaštitu, koje okuplja 7 miliona lovaca. Među njima, 81% lovaca je već koristilo ogrlice za praćenje i svi izrazili su nezadovoljstvo kvalitetom, usled gubitka signala, prodora vlage, loše funkcionalnosti ili visokih troškova, a 92% lovaca bilo je spremno da kupi pouzdan sistem.

Tako je nastao CANANDI - Internet of Things sistem za praćenje pasa koji se sastoji od ogrlice za pse, lovačkog prijemnika i mobilne aplikacije. Zahvaljujući Canandi ogrlici vlasnici pasa u svakom trenutku znaju položaj svojih ljubimaca. Inovativnost koja je do sada postignuta se ogleda u dvostrukom režimu prenosa podataka IoT-LoRa i GSM mreža, pametnoj IoT mreži za deljenje korisnih informacija između lovaca, analizi prikupljenih podataka i davanja saveta lovcima pomoću ML modela.

Glavni proizvod, ogrlica za praćenje lovačkih pasa, je razvijen i prodato je 100 primeraka. U međuvremenu je otkriven dodatni tržišni potencijal u oblasti monitoringa divljih životinja, s obzirom da veliki broj istraživača i lovaca ulaže napore u očuvanje i praćenje retkih divljih vrsta i raznovrsnosti životinsjkog sveta. Modifikacijom postojeće ogrlice za praćenje pasa razvijen je MVP ogrlice za praćenje retkih divljih vrsta (medved, šakal, jelen) i testiran je u realnim uslovima. Canandi je dobio smo sredstva Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije i fonda Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Niša, a kroz StarTech projekat planirano je unapređenje ogrlice za praćenje pasa kroz razvoj dodatnih hardverskih funkcionalnosti i iOS aplikacije za mobilne uređaje, kao i proizvodnja prve verzije proizvoda Canandi WILD za monitoring divljih životinja.

Canandi čine doktori nauka, vodeći lovci, stručnjaci za telekomunikacije, hardver, softver i razvoj poslovanja. Osnivači Canandi kompanije su profesori u visokom obrazovanju koji kao stalni članovi akademske zajednice i Univerziteta u Nišu imaju dugogodišnju saradnju sa svim naučnim i akademskim institucijama koje su značajne za razvoj proizvoda. Članovi Canandi Tima su i mentori u startup zajednici, spremni da prenose svoja znanja i iskustva da bi pomogli razvoj novih startup kompanija.

Pročitaj više

Br. glasova: 69

Chatbie

Chatbie

Chatbot za stomatologe - Chatbie

Chatbie tim razvija chatbota zvanog Chatbie za stomatološke ordinacije na engleskom govornom području. Chatbie će se oslanjati na procesiranje prirodnih jezika i veštačku inteligenciju, a njegove glavne funkcije će biti uživo zakazivanje termina, odgovaranje na postavljena pitanja i davanje servisnih informacija.

Proverom sajtova sa spiska od preko 11.000 sajtova stomatoloških ordinacija u SAD Chatbie tim je uočio da vrlo mali broj stomatoloških ordinacija u SAD koristi chatbot ili neki drugi softver za automatizaciju jednostavnih i ponavljajućih operacija poput zakazivanja pregleda ili odgovaranja na ista pitanja. Postojeći kanali komunikacije sa pacijentima na stomatološkim sajtovima i društvenim mrežama uglavnom nisu automatizovani i zahtevaju ljudskog operatera. Rule-based chatbotove (sa ponuđenim opcijama i bez mogućnosti slobodnog upisa) nije jednostavno napraviti čak ni korišćenjem nekih od drag and drop chatbot alata, jer zahtevaju znanje u kreiranju chatbotova i optimizovanih tokova konverzacija. Konverzacijske, tj. AI chatbotove koji omogućavaju slobodan upis upita je još teže napraviti, jer zahtevaju znanje iz procesiranja prirodnih jezika, treniranja chatbotova i programiranja. Zbog toga ordinacije koje žele da koriste chatbotove uglavnom moraju da angažuju chatbot eksperte za njihovo kreiranje.

Chatbie će rešiti ove probleme, jer će biti u mogućnosti da automatizovano obavlja veliki broj ponavljajućih zadataka bez puno podešavanja ili razvoja od strane klijenta. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i velikoj količini podataka koji je Chatbie tim već prikupio biće istreniran za domen stomatoloških ordinacija što će ga učiniti sofisticiranim da odgovara na upite i u slobodnom upisu. Takođe će biti integrisan u CRM rešenje koje će biti deo sistema koji se nudi, čime će se zaokružiti proces upravljanja kalendarima, uslugama, pacijentima i uslugama. Cilj projekta je da se od startupa napravi uspešan proizvod i firma koja će se razvijati i rasti na svetskom tržištu. Očekivanja su da u godinu do dve od puštanja prve verzije proizvoda Chatbie bude najzastupljenije chatbot rešenje među stomatološkim ordinacijama u SAD.

Pročitaj više

Br. glasova: 305

Constructorly

Constructorly

Constructorly

Projekat Constructorly ima za cilj razvoj platforme za upravljanje gradilištem, projektima i platama radnika, koja će biti prilagođena potrebama malih i srednjih preduzeća u građevinskoj industriji u Srbiji, Nemačkoj i Austriji. Inovativna platforma omogućavaće automatsko praćenje vremena rada radnika, kao i praćenje napretka projekta i budžeta, upravljanje dokumentima, zadacima i resursima, kao i generisanje dnevnih izveštaja sa gradilišta, što će omogućiti veću efikasnost i produktivnost. Pored toga, platforma će omogućiti lako obračunavanje plata radnika, što predstavlja veliki izazov za mnoge male i srednje građevinske firme. Cilj je da smanjenje gubitaka u vremenu i novcu zbog neefikasnog upravljanja projektima i veća produktivnost u građevinskoj industriji.

Planirana je komercijalizacija na tržištima Srbije, Nemačke i Austrije. Procenjuje se da na ovim tržištima ima više hiljada malih i srednjih preduzeća u građevinskoj industriji, što ukazuje na značajan potencijal za rast i širenje našeg poslovanja. Očekivanja su da će softversko rešenje Constructorly omogućiti bolji rad i poslovanje ovih preduzeća, i posledično veću konkurentnost na tržištu.

Planirano je generisanje prihoda kroz prodaju pretplata na softver, sa mesečnom ili godišnjom pretplatom, u zavisnosti od potreba klijenta. Očekuje se da će cena biti konkurentna u odnosu na slične proizvode na tržištu, a dugoročni plan podrazumeva proširenje i na druge zemlje u Evropi. Tim ima iskustva u razvoju softverskih rešenja, upravljanju projektima i prodaji, što daje dobru osnovu za uspeh u ovom poslu. 

Pročitaj više

Br. glasova: 42

Dently.AI

Dently.AI

Dently.AI

Dently.AI je inovacija osmišljena na osnovu iskustava specijalizanta za ortopediju vilica na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, koje govori da je vreme jedan od ključnih faktora za pružanje kvalitetne usluge i zadovoljstva korisnika. Na osnovu isksutva, uočeno je da postoji veliki broj procesa koji bi mogli da se optimizuju primenom tehnologije.

Trenutni proces analize na Stomatološkom fakultetu u Beogradu se radi na analogni način, ručnim beleženjem tačaka i računanje odnosa ili softverom sa lošim korisničkim iskustvom. Ovaj proces traje oko 15-30 minuta po snimku. U stomatologiji postoji veliki broj drugih tipova snimaka i analiza koje se svakodnevno koriste u dijagnostici i planiranju terapija. Cilj Dently.AI sistem je da nudi bolje iskustvo sprovođenja ovih analiza primenom veštačke inteligencije na jednostavan i efikasan nacin.

Prvi izazov na koji se Dentley.AI fokusira je analiza profilnog telerendgen snimka glave pacijenta. Inovativno rešenje Dentley.AI je web-aplikacija koja uz primenu veštačku inteligenciju automatski pronalazi i beleži sve potrebne tačke za izabranu analizu i automatski računa sve parametre potrebne za planiranje terapije. Time se efektivno smanjuje vreme potrebno za analizu na samo 10 sekundi.

Planirano je da se u narednoj fazi, pored profilnog telerengen snimka, obuhvate i ostali 2D snimci kao što su ortopan i retroalveralni snimak, 3D snimke i pruže dodatne funkcionalnosti za rad sa klijentima. Prema podacima kompanije Tractica, globalno tržište veštačke inteligencije u stomatologiji vredelo je oko 218,3 miliona dolara u 2020, a očekuje se da će dostići vrednost od 1,5 milijardi dolara do 2027, što predstavlja godišnji rast od oko 31% u tom periodu. Kao primarni klijenti viđeni su stomatolozi koji se pretplaćuju mesečno na rešenje Dentley.AI radi sopstvenog korišćenja (B2C), kao i stomatološke ordinacije koje se pretplaćuju na rešenje Dentley.AI tako da mogu da ih koriste svi zaposleni (B2B). Poslednji klijenti mogu biti provajderi CRM softvera za stomatologe koji žele da integrišu rešenje Dentley.AI radi poboljšanja usluge.

Pročitaj više

Br. glasova: 26

Dušan Pavlović

Dušan Pavlović

Smart Document Builder as a Service - SDBS

Cilj projekta je razvoj tehničkog rešenja, softvera koji nudi pametnu izradu pravnih dokumenata kao uslugu (Smart Document Builder as a Service - SDBS). Sistem je baziran na procesima automatizacije i upotrebi veštačke inteligencije (AI) i može se opisati kao konverzacioni, jeftin i pristupačan sistem za izradu pravnih dokumenata, pre svega ugovora, koji je pogodan za startapove, osnivače malih kompanija ali i sve one koji čine inovacioni ekosistem kao što su investitori i aksceleratori bez obzira na tržište na kome rade, te i regulatorni okvir koji se primenjuje na njihovo poslovanje.

SDBS će kombinacijom automatizacije i AI olakšati kreiranje i zaključenje ugovora, ali i doprineti efikasnoj pretrazi i nalaženju ugovora, analizi relevantnih metapodataka i služi će u procesu upravljanja rizicima i usklađenosti sa regulatornim zahtevima. SDBS spada u domen pravnih tehnologija („Legal Tech”) i to kao „Alternative Legal Service Provider“ (ALSP). Usluge koje nude ALSP su složenije od onih koje pružaju tradicionalni advokati, tehnološki naprednije i visoko konkurentne. Rast alternativnih provajdera, uključujući tehnološke startapove kao što je SDBS, relaksira odnose između onih koji pružaju pravne usluge i onih kojima te usluge trebaju. Zato se očekuje konstantno povećanje nivoa usvajanja ALSPa kao što je SDBS. Cilj projekta jes i povezovanje biznis sektora sa pouzdanim pravnim stručnjacima koji razumeju tehnologiju i koji mogu da pruže kontinuiranu podršku u životnom ciklusu proizvoda.

Projektni tim je internacionalnog karaktera sa multidisciplinarnim karakteristikama. Svi članovi tima imaju respektabilno akademsko iskustvo što daje jaku istraživačku karakteristiku. Pored toga članovi projektnog tima imaju veoma vredno iskustvo u domenu preduzentništva i rada u korporativnom sektoru. Projektni plan obuhvata 18 meseci u kome članovi tima treba da tehnički razviju prototip SDBS-a, razviju MVP, sprovedu neophodne marketinške aktivnosi, pripreme proizvod za sledeću fazu razvoja i privuku prve klijente.

Pročitaj više

Br. glasova: 1484

F&A

F&A

Moveably

Moveably platforma nastala je na osnovu iskustava i uvida da se prevoznici tereta suočavaju sa značajnim problemom tzv. praznog vraćanja transportnih vozila. S druge strane, ljudi kojima je bila potrebna usluga transporta navode da se suočavaju sa teškoćama pri pronalaženju pouzdanih prevoznika, jer informacije nisu dovoljno grupisane ni pouzdane. 

Kao odgovor na ovaj problem, F&A donosi inovativno rešenje koje povezuje prevoznike i klijente na efikasan način. Moveably omogućava prevoznicima da efikasnije iskoriste svoje kapacitete, smanje prazna vraćanja i optimizuju svoje operacije. Sistem funkcioniše po principu berze, kao centralizovana platforma - posrednik u sklapanju poslovanja - sa pouzdanim informacijama i jednostavnim procesom pronalaženja prevoznika koji odgovaraju potrebama korisnika. Proces se pokreće tako što klijent postavlja informacije o teretu koji se transportuje nakon čega prevoznici koji su zainteresovani da pruže uslugu transporta, licitiraju svoju ponudu, i klijent bira prevoznika i ponudu koji mu najviše odgovaraju. 

Uz dobro razvijenu aplikaciju korisnicima će se veoma lako i efikasno pružati pomoć u povezivanju, i F&A ima za cilj da postane vodeća kompanija koja spaja prevoznike i ljude kojima je potrebna njihova usluga, pre svega u Srbiji. Prihodi se generišu od izvršioca usluge koji je pravno lice (prevoznik), koji plaća za detaljnije informacije o klijentu i samom teretu, kao i od naručioca usluge (klijent), koji ima mogućnost da doplati za dodatne opcije (produženo vreme trajanja objave, objava na vrhu...).

Pročitaj više

Br. glasova: 1030

Farmers Assistance Platform

Farmers Assistance Platform

Farmers Assistance Platform F.A.P.

Globalna potreba za hranom neprestano raste, a raste i potreba za zdravijom hranom. Klimatske promene dovode do smanjenja poljoprivrednih površina, a povećavaju prisustvo bolesti i štetočina koje smanjuju prinose u poljoprivredi i do 40%. Pesticidi bi trebalo da reše taj problem, ali na žalost nisu dovoljno efikasni. Razlog za nedovoljnu efikasnost pesticida leži u tome što ih poljoprivredni proizvođači primenjuju nasumično, nemaju adekvatne i jednostavne metode da pravovremeno detektuju problem i da ga pravovremeno reše. Postojeće metode su duge, neprecizne i uglavnom detektuju problem u kasnim fazama kada je rešenje gotovo nemoguće. Proizvođači pribegavaju svojim intuitivnim metodama što dovodi do preteranog korišćenja pesticida, što na kraju smanjuje njihovu efikasnost usled pojave rezistentnosti i tolerantnosti bolesti i štetočina na pesticide. 

Farmers Assistance Platform donosi rešenje kroz kombinaciju uređaja i softvera / aplikacije, koji omogućavaju brzu (5 minuta), pravovremenu i preciznu detekciju bolesti i insekata kod gajenih biljaka, kao i konkretne preporuke za rešenje problema. Projekat su osmislili ostvareni i dokazani profesionalci čija je glavna misija perspektivna budućnost svih aktera poljoprivredne proizvodnje zajedno sa konzumentima. Ideja je da inovativna metodologija postane standard u detekciji prouzrokovača bolesti i insekata na gajenim usevima, što bi svima u lancu donelo direktni i indirektni profit.

Direktni kupci (pesticidne firme) bi imali benefit kroz povećanje vrednosti svojih proizvoda, a poljoprivredni proizvođači kroz povećanje profitabilnosti, kvaliteta i kvantiteta svojih prinosa. Optimizacija pesticida je ključna za smanjenje zagađenja životne sredine i ostataka pesticida u hrani. Planirani biznis model B2B podrazumeva da se preko pesticidnih kompanija dođe do što više poljoprivrednih proizvođača na najbrži i najednostavniji način, a da pritom svi u lancu profitiraju.

Kroz dvogodišnje testiranje metode koja do sada nikad nije imala primenu u poljoprivredi (medicina, farmacija, tehnologija baterija...), utvrđena je povezanost metode i uzročnika bolesti i insekata, i razvijen je softver / veb aplikacija (90% razvijenost) za interpretaciju rezultata merenja, identifikaciju bolesti i štetočina i njihovih faza.

Pročitaj više

Br. glasova: 105

Gorska straža Dobroselica

Gorska straža Dobroselica

Smart Forest - WF Software

Šumski požari predstavljaju globalni problem i često su uzrokovani prirodnim uzrocima kao što su munje, povećanje temperature, dugi toplotni talasi ili ljudskim aktivnostima. Šumski požari se šire preko granica i mogu imati izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu i ekonomiju, jer često dovode do gubitka biodiverziteta, erozije tla, uništavanja staništa životinja i biljaka, kao i do emisije velike količine ugljen-dioksida u atmosferu a u nekim slučajevima predstavljaju i opasnost po bezbednost ljudi.

Problem koji rešava inovativni WF softver je identifikacija rizika od šumskih požara i pravovremeno upozorenje na potencijalnu opasnost od požara ili sam požar. Sa ovim problemom se suočavaju svi oni koji žive ili rade u područjima koja su izložena riziku od šumskih požara, uključujući šumske radnike, vatrogasce i stanovnike okolnih područja.

Rešenje se sastoji od senzora temperature, pritiska, vlažnosti i brzine strujanja vazduha, UV indeksa zračenja Sunca, kao i senzora za merenje parametara zemljišta, koji su, zajedno sa sistemom za prikupljanje i bežično slanje podataka, postavljeni na velikoj površini, tj. zemljištu na kojem se nalaze šume i povezani sa serverom na kojem se nalaze baze podataka i vrši njihova obrada. Na osnovu obrade podataka kroz softver, kreiraju se upozorenja za preduzimanje potrebnih mera ili signal za aktiviranje drugih sistema.

Sistem Smart Forest WF je zamišljen kao digitalni hardversko-softverski sistem, koji digitalizuje proces zaštite od šumskih požara, omogućava daljinski nadzor i daje preporuke za blagovremeno preduzimanje zaštitnih mera. Inovacija obuhvata praćenje trenutnih parametara mikroklime mrežom senzora - senzora temperature, pritiska, vlažnosti i brzine strujanja vazduha, UV indeksa zračenja Sunca, kao i senzora za merenje parametara zemljišta, koji su, zajedno sa sistemom za prikupljanje i bežično slanje podataka, postavljeni na velikoj površini, tj. zemljištu na kojem se nalaze šume i povezani sa serverom na kojem se nalaze baze podataka i vrši njihova obrada. Rezultat obrade podataka originalnim softverom je upozorenje za preduzimanje potrebnih mera ili upravljački signal za aktiviranje automatskog sistema zaštite od šumskih požara. 

U toku je međunarodna zaštita patenta za koju su dobijena sredstva Vlade Švajcarske u RaisingStarts programu. Postoji i mogućnost integracije predloženog sistema sa sistemom za automatsko gašenje požara, u saradnji sa kompanijom SAVEMA, korisnikom StarTech granta iz 2022. godine.

Sa obzirom na povećani broj šumskih požara poslednjih godina, potražnja za efikasnim sistemima zaštite od šumskih požara je u porastu.

Pročitaj više

Br. glasova: 251

Hireading

Hireading

EDUGAZE

Predloženi projekat EDUGAZE kombinuje moderne tehnologije veštačke inteligencije, praćenje pokreta očiju i znanje iz neurokognicije kako bi omogućio pristupačnu, objektivnu i konkretnu povratnu informaciju o bilo kom edukativnom sadržaju, i omogućio prilagođavanje ovih materijala tako da budu maksimalno korisni za čitaoce.

Projekat ima potencijal da reši neke od glavnih problema u edukaciji, kao što su subjektivnost prilikom ocenjivanja i nedostatak personalizacije u obrazovnom procesu. Softversko rešenje prati pokrete očiju čitaoca i analizira prikazane slike i tekst, a zatim izdvaja ključne delove koji su čitaocu privukli pažnju kao i one koje je čitalac preskočio. Na osnovu ovih povratnih informacija, edukativni materijal se može korigovati kako bi se poboljšao i personalizovao za pojedinca ili grupu tokom procesa učenja.

Potencijal upotrebe je prisutan među širokim spektrom klijenata, od obrazovnih institucija do udruženja za obrazovanje, kurseva na internetu i bilo koje osobe koja se bavi edukacijom. Postoji rastuća potreba za inovativnim tehnologijama koje poboljšavaju proces učenja i stvaraju personalizovanu edukaciju. Trendovi u edukaciji se menjaju, a nova tehnologija poput ove može se pokazati kao ključni faktor za unapređenje obrazovanja. Tržište online nastave i obrazovanja raste svake godinu, dok će se globalno tržište online obrazovanja povećati na preko 350 milijardi $ do 2025. EDUGAZE nema direktnu konkurenciju, postojeća rešenja se baziraju isključivo na primenama u marketingu i često su vezana za skupa hardverska rešenja, dok EDUGAZE omogućava jednostavno korišćenje putem web kamere (uz suglasnost korisnika), što doprinosi lakoj distribuciji i zaobilaženju barijera u izlasku na nova tržišta.

Osnovni model prihodovanja jeste B2B (licence i subskripcija) prema broju korisnika i testova za analizu perofromansi i postavke sadržaja. Uz prosečnu cenu od 800 EUR mesečno po instituciji, očekivani ukupan prihod bi iznosio 264 miliona EUR (SOM za EU). EDUGAZE ima potencijal da postane vodeći proizvod u oblasti edukacije. Rezultat projekta će se realizovati kroz dve faze i omogućiće lako testiranje velikog broja korisnika.

Pročitaj više

Br. glasova: 40

Hydrolyzer

Hydrolyzer

Hydrogen Evolution for Energy Revolution

Energy Revolution by Hydrogen Evolution Hydrolyzer je prvi domaći inovativni startap koji posluje u segmentu obnovljivih izvora energije, sa fokusom na industriju proizvodnje “zelenog” vodonika.

Uz moto Hydrogen evolution for energy revolution, vizija tima je da postane jedan od globalnih lidera u oblasti proizvodnje kompozitnih elektroda za proces elektrolize vode. Tim ima snažno partnerstvo sa Fakultetom za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, i čine ga mladi naučnici i naučnice, serijski preduzetnici ali i doajeni industrijske primene grafena na globalnom nivou.

Osnovna delatnost kompanije je razvoj potpuno novih katoda na bazi grafena i nikla, koje su inicijalno razvijene u okviru Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, tokom istraživačkog procesa koji je započeo još 2020. godine i finansiran je od strane EU, dok je kompanija osnovana krajem 2022. sa ambicijom da kompletira razvoj proizvoda, upodobi ga za praktičnu primenu i globalno ga komercijalizuje, time stavljajući Srbiju na svetsku mapu razvoja tehnologija iz oblasti vodonika.

Dosadašnja, vrlo pouzdana laboratorijska merenja, daju snažan temelj za tvrdnju da je kompozitna katoda/prah gotovo 3 puta jeftinija da se proizvede, a skoro 5 puta efikasnija u smislu proizvodnje vodonika u odnosu na klasične, i druge poznate katode koje se trenutno primenjuju u svetu. Ukoliko se utvrdi da se prototip slično ponaša i na većoj skali, za šta bi testiranje trebalo da bude završeno do kraja 2023. godine, Hydrolyzer može da donese revolucionarne promene na tržištu proizvođača i korisnika eletrolizera – uređaja koji se koriste za proizvodnju vodonika iz vode, a samim tim i prozvodnje vodonika! Kompanija trenutno ima razvoj proizvoda na nivou TRL 2, a najkasnije početkom 2024. godine očekuje da ima potpuno spreman, pravno zaštićen i komercijalabilan prototip.

Pročitaj više

Br. glasova: 221

Inclusio

Inclusio

Pomoć osobama sa invaliditetom u pristupu poslovnim objektima

Inclusio predstavlja sistem koji kombinuje softverske i hardverske komponente i predstavlja kompletno rešenje u pristupačnosti objekata osobama sa invaliditetom.

Glavni proizvod čini softverski sistem koji omogućava osobama sa invaliditetom da najave svoj dolazak u objekte kao što su pošte, banke, marketi i dr. Osnovna funkcionalnost sistema je da zaposleno lice kompanije koja je u svojim objektima implementirala Inclusio sistem, dobija poziv za pomoć u trenutku kada se osoba sa invaliditetom najavi i nađe ispred objekta, kao i opis potrebne pomoći koju ta osoba traži. 

Osnovna vrednost inovacije jeste da osoba sa invaliditetom može da opiše problem i zatraži pomoć bez potrebe da prethodno savlada barijere, koristeći aplikaciju koja koristi AI alate zarad boljeg korisničkog iskustva i prilagodljivosti svim invaliditetima. Zaposleni prima potrebne informacije i dolazi do osobe sa invaliditetom kojoj potom pruža potrebnu pomoć. Ovaj problem nijedno rešenje do sada nije rešilo na sličan način, a prednost u odnosu na postojeće sisteme je ta što su kompanije i njihovi zaposleni direktno uključeni u pomoć osobama sa invaliditetom. Sistem je projektovan tako da bude lako održiv i proširiv na veliki broj lokacija. Plan je da se kroz StarTech projekat zaposli dodatnih 12 ljudi do kraja 2023.

Pročitaj više

Br. glasova: 86

LS

LS

LegalSafe

LegalSafe je kompletno automatizovan SaaS koji digitalizuje birokratiju, pravne i administrativne procese omogućavajući pojedincima i firmama da pronađu verodostojne dokumente, dobiju ih tačno popunjene, digitalno ih potpišu, pošalju i prate dospeće, kako bi u propisanom roku završili sve postojeće procedure.

Sistem osigurava 100% uspešnost procedura koje se pokrenu i to 100% digitalno, automatizovano i u minimalnom broju klikova, najmanje 5 puta jeftinije i do 10 puta brže od standardnog pristupa, sve to bez stresa i u skladu sa zakonom, iz svoje kancelarije ili doma. LegalSafe ima 3 ključne objedinjene konkurentske prednosti koje niko drugi na tržištu nema:

 • * 100% digitalizovan proces
 • * Digitalni sef i enkriptovani pristup
 • * UX/UI prilagođen specifičnom korisničkom profilu

Osim navedenog korisnik dobija:

 • * +3500 autentičnih dokumenata pisanih od strane pravnika i eksperata koji omogućavaju korisniku adekvatno završavanje svake procedure sa 0% verovatnoće neuspeha i koji u skladu sa zakonima na snazi moraju da se koriste kako bi se završavale procedure
 • * 100% sigurno i tačno popunjavanje svakog dokumenta što omogućava da korisnik ne brine da li je izostavio ključne informacije
 • * Verifikovano potpisivanje
 • * Pristup svim tačnim adresama na koje treba da se šalje dokumentacija, obrasci i zahtevi u bilo kojoj proceduri što otklanja rizik od slanja na netačnu adresu ili pogrešnom odeljenju odredjene administracije čime dodatno štedi vreme i novac
 • * Korisnička podrška i najbolja praksa u vezi sa dovršavanjem procedura kako oni koji ne koriste svakodnevno kompjuter mogu isto tako kao i ostali da završe sve procedure
 • * Preporučeno slanje i praćenje isporuke u realnom vremenu
 • * Momentalno završavanje procedura (bez odlaganja zbog kompleksnosti) utičući pozitivno na produktivnost u ostalim aspektima života pojedinca i otklanjanjajuci prepreke normalnom operativnom poslovanju firme.

Nakon Francuske, sledeća tržišta su Belgija, Švajcarska, Engleska i Nemačka. Ukoliko je potrebno, tokom projekta će se proizvod dodatno usavršavati i prilagođavati novim regulativama. Postavljeni su i okviri za korišćenje veštacke inteligencije koja će omogućiti upravljanje, sintezu i analizu ogromnog broja dokumenata i automatsko prepoznavanje dokumenata što će omogućiti dodatno povećanje procenta B2B i kontinuiranu saradnju sa firmama i institucijama koje za to nemaju jasno definisane procese, adekvatne analitičare ili resurse da to pretplate.

Pročitaj više

Br. glasova: 5188

LungVision

LungVision

LungVision

Projekat klasifikacije rendgenskih snimaka grudnog koša ima za cilj razvoj algoritma mašinskog učenja koji može precizno klasifikovati rendgenske slike grudnog koša i odrediti verovatnoću postojanja 14 različitih plućnih bolesti.

Očekuje se da će ovaj projekat imati pozitivan uticaj na zdravstvo pružanjem jeftinog i efikasnog alata za screening i dijagnostiku bolesti grudnog koša. Projekat će biti podržan od strane Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu, instituta od nacinalnog značaja za Republiku Srbiju. Ovakav vid saradnje će biti od velike pomoći izgradnji kredibiliteta i omogućiće značajno snižavanje troškova razvoja zbog pristupa resursima Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju.

Primarno tržište za projekat su zdravstvene institucije, uključujući bolnice i klinike, kao i radiološki centri. Potencijal za rast na tržištu je visok, s obzirom na sve veću potražnju za dijagnostičkim alatima baziranim na veštačkoj inteligenciji koji mogu poboljšati tačnost i brzinu dijagnoze. Projekat uključuje besplatno korišćenje web interfejsa sa ograničenim brojem upita na dnevnom nivou, premium dodatke u vidu dodatnih dnevnih upita i plaćeni API interface za integraciju u zdravstvene sisteme preko partnerske mreže. Projekat će biti sproveden kroz tri faze, koje obuhvataju istraživanje i razvoj, testiranje i validaciju, te komercijalizaciju i širenje na tržište. Projekat će doprineti generisanju prihoda i ostvarivanju profita kroz različite modele naplate, poput premium dodataka i API integracija.

Projekat će se sprovesti u tri faze, svaka faza će imati merljive pokazatelje za dokazivanje ispunjenosti ciljeva, a očekivani datum završetka projekta je 31. mart 2025. Projekat će biti finansiran kroz kombinaciju vlastitih sredstava, grantova, investitora i partnerstava, što će omogućiti stabilnost i smanjenje rizika. 

Pročitaj više

Br. glasova: 112

Prime Soft

Prime Soft

Prime soft-softver za poslovanje sa veštačkom inteligencijom

Softver koji izrađujemo je prvi softver na tržištu optimizovan istovremeno i za knjigovodstveni, administrativni i sektor upravljanja preduzećem, tako da se može smatrati celovitim poslovnim softverom a ne samo suvoparnim knjigovodstvenim softverom.

Iskustva iz višegodišnjeg poslovanja u modernom društvu pokazuju da je obim poslovnih promena sve veći, što mnoga preduzeća nisu u mogućnosti da relevantno prate a što dalje dovodi do ozbiljnih problema u donošenju odluka kao i do ozbiljnih problema u samom funkcionisanju preduzeća. Osnovu potrebnih podataka za donošenje odluka čine podaci iz knjigovodstvenih softvera. Tržište knjigovodstvenih softvera za mala i srednja preduzeća na našem tržištu pa i na tržištima regiona se fokusira na sirove podatke, delom i dosta na ručni unos, deo njih su takozvani desktop softveri tako da ne postoji mogućnost zajedničkog ili bar lakog zajedničkog rada knjigovođa i ostalih sektora u jednom softveru, dok podatke unose knjigovođe koje su često outsource-ovani pa se javlja kašnjenje dok vlasnici i menadžeri dobiju potrebne podatke.

Projekat donosi izradu inovativnog poslovnog softvera koji će biti jedinstven u ovoj oblasti jer će prvi u sebi sadržati veštačku inteligenciju, imati objedinjene sve glavne digitalizovane poslovne procese na tržištu i omogućiti korisnicima da uz korišćenje samo jednog softvera imaju široki pregled svog poslovanja na jednom mestu. Trend digitalizacije u našoj zemlji poslednjih meseci je radikalno promenio način vođenja poslovanja i poslovni softver ovog tipa će postaviti nove standarde u korišćenju i zahtevima korisnika. 

Optimizacija softvera biće uređena sa jedne strane tako da softver mogu koristiti firme koje tek započinju svoja poslovanja kao i firme koje već duži niz godina egzistiraju na tržištu a sa druge strane da ga mogu koristiti zaposleni u različitim sektorima u jednoj firmi. Ovako softversko rešenje kroz povezivanje svih modula softvera davaće izveštaje i predikcije korisnicima u realnom vremenu. Za sve napredne elemente softvera biće zadužena moćna veštačka inteligencija koja će rukovoditi procesima u samom softveru.

Pročitaj više

Br. glasova: 282

Senzor.io

Senzor.io

Senzor.io

Navodnjavanje je složena agrotehnička mera koja zahteva značajan angažman radne snage i potrošenih radnih sati. Poslovi se odvijaju u etapama tokom kojih je potrebno intezivno obilaziti plantažu, pratiti stanje biljaka i zemljišta. Irigacione sisteme je potrebno održavati i kontrolisati. Isto tako potrebno je obezbediti dovoljne količine ispravne vode. Svi ovi poslovi se obavljaju pre, tokom i posle navodnjavanja.

Senzor.io je plug-and-play sistem za pametno navodnjavanje zasnovan na interakciji senzora i daljinskog upravljanja koji istovremeno povećava prinos, redukuje potrošnju vode i oslobađa ljudske resurse kroz primenu preciznog navodnjavanja i automatizaciju kontrole procesa bez imperativa neposrednog prisustva u voćnjaku Senzor.io će omogućiti:

 • * precizno navodnjavanje koje se zasniva na preciznim podacima
 • * pristupačnu platformu koja koristi senzore i AI kako bi strukturirala i analizirala podatke o navodnjavanju
 • * daljinsko praćenje i upravljanje navodnjavanjem putem aplikacije, što će smanjiti potrebu za obilaskom parcele i regulacijom navodnjavanja.

Senzori prikupljaju obilje podataka i šalju ih u Cloud. Agronomski AI algoritam proračunava vlagu u zemljištu u realnom vremenu, dnevne potrebe biljaka za vodom svakoj fazi i daje dnevne preporuke uzgajivaču o tome kada da navodnjava i koliko tačno vode da pusti. Uređaji u polju otvaraju/zatvaraju ventile i pumpe na taj način automatizuju navodnjavanje. Na ovaj način Senzor.io isporučuje optimalnu količinu vode biljkama i automatizuje ceo proces navodnjavanja čime poljoprivrednik štedi 1000 EUR mesečno, eliminiše potrebu za jednim radnikom u polju i skraćuje uloženo vreme na ručno navodnjavanje za više od 90 sati mesečno.

Senzor.io će omogućiti svakom poljoprivredniku da ostvari maksimalne prinose na svom imanju. Kroz optimizovanu potrošnju vode, Senzor.io štedi 405 m3 po hektaru – količinu vode koja pokriva godišnju potrošnju vode za 2 prosečna evropska domaćinstva. Takoće, posredno kroz eliminaciju neophodnosti obilaženja zasada radi provere navodnjavanja, ostvaruje se niz ušteda I redukcija potrošnje:

 • • Usteda goriva od 30%,
 • • 30% redukcija potrošnje struje,
 • • preko 20% redukcija potrošnje vode
Pročitaj više

Br. glasova: 10

Smart City Technologies

Smart City Technologies

Cloud City

Cloud City je jedinstvena IoT platforma koja se sastoji od mobilnog hardvera koji se lako instalira na bilo koju vrstu vozila - “Cloud City Box”, i softvera koji omogućava detekciju problema, automatizaciju komunalne delatnosti i praćenje ključnih parametara kvaliteta života u gradovima.

Mobilni hardver za prikupljanje podataka, prvi ove vrste na tržištu, sadrži kameru i senzore i omogućava prikupljanje podataka sa mesta koja nisu pokrivena tradicionalnim sistemima, kao i unapređenje kvaliteta podataka merenjem sa više uređaja. Specijalno razvijeni modeli veštačke inteligencije omogućavaju detekciju komunalnih problema, identifikovanje organizacija nadležnih za njihovo rešavanje i automatsko kreiranje i izdavanje radnih naloga.

Cloud City korisinčka platforma omogućava praćenje efikasnosti rada službi na otklanjanju problema, prikazuje i analizira podatke o ključnim parametrima kvaliteta života i predlaže akcije za njihovo otklanjanje i prevenciju. Cloud City predstavlja pionirski poduhvat koncepta Smart City 2.0 koji ima za cilj unapređenje koncepta pametnih gradova na sledeći nivo, čineći ga integrisanijim, pametnijim, sveobuhvatnijim i pristupačnijim.

Očekivani rezultat nakon ovog programa je izlazak na tržište kroz pilot projekte sa potencijalnim klijentima i konverzija u prve komercijalne korisnike proizvoda.

Pročitaj više

Br. glasova: 7

Smart Tech

Smart Tech

Smart Tech Data Acquisition

U lakoj industriji (proizvodnja hrane, kozmetike, pića) kao i u plasteničkoj proizvodnji, najveći izazov je prikupljanje podataka u realnom vremenu. To mogu biti raznovrsni podacibitnih za proizvodnju, poput temperature, broja proizvoda, količine hranljivih materija, vlažnosti, kao i za upravljanje škartom (količina prosutih proizvoda na traci, polomljena ambalaža, gubitak sirovina) i utrošak električne energije. 

Smart Tech Data Acquisition je inovativno rešenje koje prikuplja podatke u realnom vremenu i time omogućava da se proizvodni procesi optimizuju, automatizuju i kao rezultat da krajnji proizvod bude kvalitetniji po nižoj ceni. Primenjivost je u serijskoj proizvodnji, plasteničkoj proizvodnji hrane i u mnogim drugim industrijama.

Ova inovacija pripada jednom od četiri domena Strategije pametne specijalizacije u Republici Srbiji - Mašine i proizvodni procesi budućnosti - i očekivana je velika potražnja zbog jednostavne implementacije, intuitivnog korišćenja, lake prilagodljivosti svakoj mašini i niže cene od konkurencije. Nakon izrade MVP verzije proizvoda, veoma brzo može da ostvaruje profit, a naročito ekstra mesečni prihod od održavanja sistema putem korisničke podrške. 

Pročitaj više

Br. glasova: 251

Smartsy

Smartsy

Smartsy pametna kućica za pse

Smartsy je pametna kućica za pse koja stvara posebnu zonu bezbednosti ispred maloprodajnih objekata. Proizvod je razvijen kako bi se rešio problem koji se javlja unutar i ispred objekata koji nisu pet friendly. Problem koji Smartsy rešava je situacija gde pas, koga vlasnik veže i ostavi dok obavlja kupovinu, može biti povređen, ukraden, izložen hladnoći ili toploti, ili pak da reži i napada druge prolaznike.

Projekat je trenutno u fazi razvijenog funkcionalnog proizvoda, koji se sastoji od kućice i aplikacije, koji je testiran na tržištu. Nakon testiranja, uočena je potreba za promenom materijala kako bi se postigle stabilne proizvodne cene i priprema za serijsku proizvodnju, uz veću ekološku svest, zbog čega će postojeći materijal proizvoda biti zamenjen novim, najsavremenijim materijalom koji će omogućiti da kućica bude modularna, što će pomoći u logistici i optimizaciji proizvoda. Time se smanjuju troškovi proizvodnje, a tako i krajnja cena proizvoda, što će podstaći brži izlazak na svetsko tržište.

Pored toga, u cilju kreiranja dodatnih pogodnosti za vlasnike i ljubimce, biće razvijena dodatna funkcionalnost \"Dog Health Check\" koja će preventivno prikazivati zdravstveno stanje pasa i omogućiti vlasnicima da brže i lakše reaguju u slučaju problema, i pružiti dodatnu sigurnost vlasnicima prilikom ostavljanja psa.

Pročitaj više

Br. glasova: 54

SolaRise

SolaRise

SolaRise

SolaRise je web plaforma koja će omogućiti pojedincima i firmama zainteresovanim za postavljanje solarnih panela na njihove objekte da na jednostavan način dobiju sve relevantne informacije poput cene projekta, subvencija na koje imaju pravo, pravne regulative u njihovoj državi i konkretne pakete koje pružaju lokalni izvođači u svojoj ponudi.

Glavna prednost rešenja je u tome što nije potreban izlazak na teren profesionalne ekipe da bi se napravila personalizovana ponuda za konkretnog klijenta koja bi mu dala informacije o ceni postavke i vremenskog perioda za koji bi njegova instalacija bila isplaćena i posle čega bi počeo da stiče prihode. Sve ove informacije pruža model veštačke inteligencije koji na osnovu satelitskih sniamaka vrši merenje krova klijenta i daje predlog plana ugradnje.

Cilj ove faze projekta je da se od prototipa dođe do implementacije i svih potrebnih sredstava za komercijalizaciju projekta.

Pročitaj više

Br. glasova: 236

Solarlink

Solarlink

Solarlink platforma

Došlo je doba kada se dostupnost energenata na globalnom tržištu dovodi u pitanje, njihove cene iz meseca u mesec rastu, što dovodi do naglog povećanja cene električne energije, što naravno, ne ide u korist velikim potrošačima u privredi, kao ni domaćinstvima u kojima su primanja ostala nepromenjena. Sa druge strane, snabdevanje na regionalnom tržištu električnom energije vrši se, prvenstveno, iz fosilnih goriva, što predstavlja i najveći faktor u zagađenju životne sredine.

Rešenje za ove probleme su obnovljivi izvori energije, prvenstveno solarna energija. Solarlink je sveobuhvatna internet stranica i platforma koja pomaže zainteresovanim investitorima u oblasti solarne energetike da pronađu adekvatnu ponudu za svoju investiciju od strane izvođača radova u ovoj sferi poslovanja. Pored samostalne upotrebe Solarlink kalkulatora koji pruža veliku tačnost u proračunu optimalne potrebne snage solarne elektrane za sopstvene potrebe, investitorima će biti omogućeno da koriste i Solarlink platformu za spajanje sa izvođačima radova, ali i za detaljan pregled i upoređivanje ponuda različitih izvođača u realnom vremenu, u vidu tendera. Takođe, nakon odabira adekvatne ponude, na platformi će biti omogućeno i kompletno praćenje statusa projekta, kao i ishodovane dokumentacije.

Korisnici platforme će moći, na jednom mestu i potpuno besplatno, da objave svoj projekat, dok će izvođači moći da imaju otvoren pristup bazi novonastalih projekata i daju svoja rešenja i ponude, a samim tim i dobiju nove klijente. Pored toga, izvođači će imati lakši pregled projektne dokumentacije na platformi, a samim tim brže i efikasnije sprovesti projekat u delo, ali i komunicirati sa investitorom. Ovime će se omogućiti zaposlenima u projektantskim kompanijama da se posvete većem broju projekata i sprovedu ih u realizaciju. Solarlink platforma nudi lakšu, bržu i transparentniju komunikaciju među saradnicima u oblasti solarne energetike, a samim tim može znatno doprineti njenom razvoju. Projekat ima za cilj uspešnu realizaciju i završetak internet stranice i platforme, izlazak na lokalno, a zatim i na evropsko tržište, uz pomoć dobijenih sredstava na Startech konkursu.

Pročitaj više

Br. glasova: 218

Uniborn

Uniborn

Dijagnostički test za infekciju izazvanu bornavirusom (IGRA test)

Projekat ima za cilj razvoj prototipa IGRA testa za detekciju specifičnog T ćelijskog odgovora na bornavirus u uzorcima periferne krvi ptica i ljudi.

Pouzdani testovi za detekciju infekcije bornavirusom neophodni su kako u humanoj tako i u veterinarskoj dijagnostici. Sama priroda virusa, sa jakom molim brojem virusnih kopija i niskom koncentracijim genetskom materijala u uzorcima krvi i cerebrospinalne tečnosti, dovodi do toga da je direktna detekcija virusa (primenom RT-PCR metode) nepouzdana. Sa druge strane, serološke metode detekcije antitela potvrđuju raniju izloženost virusu ali ne mogu biti dokaz prisustva infekcije u slučaju dobijanja kontradiktornih rezultata u odnosu na direktnu metodu detekcije.

U populaciji ptica, bornavirus prvi put je dokazan 2008, kao uzročnik proventikularne dijatacije jednjaka, ali i drugih nuropatskih stanja ptica. U humanoj populaciji, virus je prvi put dijagnostikovan 2018. u Nemačkoj, kod osobe preminule od teškog oblika encefalitisa. Nakon toga bolest je potvrđena kod još 40 osoba iz istog geografskog područja. Kasnije, a posebno nakon COVID-19 pandemije, naučnici su ukazali na značaj ispitivanja virusa koji imaju zoonotski potencijal, kroz praćenje zastupljenosti u prirodi, načinu prenosa, periodu inkubacije, imunološkom odgovoru domaćina na infekciju itd.

Na osnovu praćenja naučne literature, s obzirom na činjenicu da zdravstveni podaci o zastupljenosti ovog relativno novog virusa u humanoj populaciji ne postoje, može se zaključiti da će tržište testova za dijagnostiku infekcije bornavirusom rasti, kako u cilju naučnih ispitivanja tako i laboratorijske dijagnostike bolesti. Realizacijom ovog projekta biće uspostavljena platforma za razvoj IGRA testa za primenu u imunolofkoj identifikaciji i praćenju drugih infektivnih bolesti, praćenju efekata imunizacije tokom razvoja novih vakcina, ali i za dijagnostiku alergijskih oboljenja, posebno alergija na hranu.

Pročitaj više

Br. glasova: 9

Veles Sense

Veles Sense

ReConEsca - softver za ranu detekciju bolesti vinove loze

Veles Sense razvija softver, PlantYsense, za detekciju bolesti vinove loze u ranoj fazi, identifikujući promene ispod površinskog sloja biljke i omogućavajući brzo reagovanje, kako bi se očuvao prinos grožđa i kvalitet vina.

Bolesti stabla vinove loze, kao što je eska, su razarajuće i najkompleksnije bolesti vinograda koje prouzrokuju ogromnu materijalnu štetu (8-9 milijardi evra godišnje na svetskom nivou). Simptomi se mogu javiti na svim delovima vinove loze, s tim što se hronični oblik bolesti najpre uočava sporadično na listovima, dok se akutni oblik bolesti manifestuje iznenadnim sušenjem celog čokota. Po procenama, eska napada 5-19% vinograda određenih sorti na godišnjem nivou. Vinogradari najčešće imaju samo 1-2 dana da reaguju nakon što se bolest pojavi. Zbog ograničenja pri upotrebi pesticida (EU je zabranila upotrebu aktivnih supstanci 2003. god), trenutno ne postoji efikasno rešenje za suzbijanje bolesti stabla vinove loze. Nekada je jedino rešenje potpuno uklanjanje bolesnog čokota i dalji pažljivi monitoring vinograda radi uočavanja novih promena, što može biti ekonomski i vremenski iscrpljujuće. Stoga, kako bi se zaštitio prinos, od ključnog značaja je detekcija i identifikacija bolesti u ranoj fazi. Trenutno na tržištu precizne poljoprivrede ne postoje specijalizovana rešenja fokusirana na bolesti stabla vinove loze. Pri tradicionalnoj upotrebi drona, najčešće se koriste slike napravljene odozgo, paralelno sa površinom zemlje, pri čemu je vidljiv vrh biljke, a pristup donjim delovima biljke je ograničen.

Kako bi značajnije podržali vinogradare u borbi sa ovim destruktivnim bolestima, VelesSense nudi rešenje – PlantYsense softver - izrađen po meri i u saradnji sa vinogradarima. PlantYSense softver omogućava ranu detekciju bolesti stabla vinove loze kombinujući snimanje iz daljine i blizine hiperspektralnom kamerom, kao i upotrebu inovativnog THz snimanja za otkrivanje promena koje nisu još vidljive na površini. Cilj projekta ReConEsca (Revealing Concealed Esca) je kreiranje velikog i raznovrsnog seta podataka koji sadrži multispektralne slike iz drona za treniranje algoritama mašinskog učenja (tj. neuralne mreže) za ranu detekciju bolesti stabla vinove loze. Kako bismo postigli taj cilj, u okviru ReConEsca projekta kreiraćemo posebni protokol za mapiranje dronom i metod za augmentaciju podataka. Protokol za mapiranje podrazumeva određivanje visine leta, broj preleta i ugao snimanja, da bi se snimili svi delovi biljke. Kako bi povećali broj dostupnih slika za treniranje neuralnih mreža i raznovrsnost samih slika, vrši se augmentacija podataka: proširuje se set podataka korišćenjem transformacija na slikama (matematičkim manipulacijama i kreiranjem neuralnih mreža).

Pročitaj više

Br. glasova: 208

Vetroinženjering

Vetroinženjering

Modularni vertikalni vetrogenerator

Nakon vekova korišćenja energije fosilnih goriva, danas se globalna slika menja, a obnovljiva energija se sve više smatra jednim od ključnih činioca budućeg razvoja Zemlje. Trend u svetu je proizvodnja elektro energije iz obnovljivih izvora. Ovi izvori energije imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju emisije ugljen dioksida (CO2) u atmosferu. Ono što se pokazuje kao problem je nedostatak elektro energije što dovodi do toga da će cena energenata za proizvodnju biti sve veća, zbog čega su skoro sve države Evrope planirale ili donele odluku da mali potrošači mogu ujedno biti i proizvođači električne energije.

Rešenje koje donosi Vetroinženjering je Modularni Vertikalni Vetrogenerator, koji omogućava da svako napravi svoju vertikalnu vetrenjaču, koja je potpuno modularna, i može se proširivati dodatnim delovima. Samu vetrenjaču pokreće vetar male brzine, tako da je korisna u svim vremenskim prilikama i okruženjima u kojima se brzina i pravac vetra često menjaju. Uređaj ne pravi buku pa se može montirati na bilo kom mestu! Iskorišćenost vetra male snage od minimum 1m/s omogućena je korišćenjem generatora najnovije generacije sa stalnim magnetima bez jezgra i zahvaljujući specijalno dizajniranim “krilima”. To daje ogromnu prednost nad konkurencijom i mogućnost za instaliranje u urbanim uslovima za manje gradske potrošače gde je vetar dosta slabiji i vise turbulentan.

Projekat omogućava kupovinu vetrogeneratora iz segmenata što daje mogućnost kupcu nabavku istog prema svojoj finansijskoj moći. Modularni vertikalni vetrogenerator je dosta manje veličine od tradicionalnih vetrenjača, podesive veličine. Ne smetaju mu različiti smerovi vetra. Zbog manje konstrukcije jeftiniji je od tradicionalnog. Ne pravi buku (zvuk) pri okretanju. Rezultat projekta će biti prototip sa svim predviđenim dodatnim modulima. U to se računaju startna asistencija, upravljanje snagom, informacioni sistem, podaci dobijeni o vetrenjači pri radu.

Pročitaj više

Br. glasova: 314

Xalis

Xalis

Kontrola pristupa i zaštita od falsifikata

Projekat donosi razvoj inovativne tehnologije koja nudi odgovor za rešavanje pitanja kontrole pristupa i falsifikovanja.

Tehnologija koja se razvija zasniva se na biološki inspirisanom rešenju gde se koriste ljuspice sa krila leptira koje se prenose na predmete i time daju autentičnu zaštititu. Na krilima jedog leptira ima oko 150.000-200.000 ljuspica koje su potpuno autentične, kao otisak prsta.

Trenutno je moguće nanošenje ljuspica na plastične i papirne površine i u potpunosti je razvijen prototip čitača koji može da identifikuje konkretnu ljuspicu koja je nanesena na površinu. Čitač je uspešno testiran i u praktičnoj primeni u saradnji sa kompanijama Vlatacom i Quadra Graphics. Najveća vrednost leži u tome što nije moguće kopirati ljuspicu na bilo koji način.

Grupe potencijalnih korisnika ove tehnolgije su svi subjekti koji na bilo koji način vrše ograničenje pristupa (bilo putem brava ili posebne identifikacije) i svi subjekti koji žele da zaštite predmete od falsifikovanja. Pravci daljeg razvoja su usavršavanje postojećeg prototipa i tehnologije nanošenja zaštitnih elemenata i organizacja koja bi omogućila serijsku proizvodnju.Kao najvažniji korak u ovom trenutku vidimo uspostavljanje kapaciteta za serijsku proizvodnju, suženje polja primene i izlazak na tržište.U skladu sa tim ciljevima, predvideli smo dve faze realizacije projekta. Dugoročni cilj je izlazak na globalno tržište.

Xalis predstavlja spin-off Instituta za fiziku u Beogradu, gde su zaposleni svi članovi tima i gde je i sama tehnologija nastala.

Pročitaj više

Br. glasova: 24

ZenHire

ZenHire

Regruter na bazi veštačke inteligencije

Tržište zapošljavanja je slomljeno. 98% Fortune 500 kompanija koristi 20 godina staru ATS tehnologiju zarad filtriranja kandidata na osnovu ključnih reči iz CV-jeva. Ovom metodom intervjuiše se 2% kandidata, a talenat iz ostalih 98% je izgubljen. S obzirom na to da je samo 29% millenialsa motivisano na svojim poslovima kao i da je prosečno vreme zadržavanja u kompanijama manje od 18 meseci, očito je da ovaj metod nije optimalan i ne dovodi do adekvatnog podudaranja između kompanija i zaposlenih.

ZenHire projekat ima za cilj da omogući kompanijama i kandidatima koji apliciraju za poslove da ostanu Zen u tom izuzetno stresnom procesu. Ovaj proces je stresan za kompanije i HR odeljenja zbog dužine i težine pronalaženja pravih kandidata dok je za aplikante bolan zbog dugačkih procesa intervjua i nedobijanja feedback-a. ZenHire je regruter koji je baziran na veštačkoj inteligenciji koji intervjuiše ljude poput čoveka. On izgleda kao čovek i priča sa kandidatima u realnom vremenu skenirajući facijalnu ekspresiju, tonalitet u glasu i logiku iza reči aplikanata, na osnovu kojih može da pomogne HR-u da mnogo brže, efikasnije i objektivnije isfiltrira najbolje kandidate u sledeću rundu, praveći uštedu vremena od 80%.

S obzirom da se filtriranje tj. dalja preporuka kandidata ka HR-u vrši na osnovu preko 50 parametara, ZenHire regruter moze izgenerisati personalizovan i veoma detaljan video feedback, sa licem HR osoblja, na osnovu deepfake tehnologije. Time se kreira fenomenalno subjektivno korisničko iskustvo kandidata koji ima osećaj da mu se HR personalno posvetio i napravio video samo za njega. Naše primarno tržište su veliki call centri na Filipinima sa preko 10.000 zaposlenih koji neretko imaju 64%+ fluktuaciju zaposlenih (employee churn) te stoga problem zapošljavanja prerasta u pravu organizacionu noćnu moru. S obzirom da za call centre veliki deo intervju procesa predstavlja usmena provera engleskog jezika što naš regruter pokriva sa 85%+ tačnosti - prvi PoC klijent Inspiro sa 14.000 zaposlenih potvrđuje da njima ovakvo rešenje predstavlja apsolutni pain killer u poređenju sa mnogim vitaminima na tržištu.

U poslednje 2 godine, uz korišćenje StarTech granta iz 2021. godine, ZenHire je radio na razvoju veštačke inteligencije i tehničkom dokazu koncepta, da bi se pokazalo da je uopšte moguće napraviti ovakvu tehnologiju. Nakon postignutog uspeha, ostalo je da se ta tehnologija finalno prilagodi korisniku kroz intuitivan korisnički interfejs u okviru ZenHire web aplikacije koja je trenutno na 50% razvoja, i kroz novi StarTech projekat je planirano njeno kompletiranje.

Pročitaj više

LOT 2: FINALISTI

Br. glasova: 30

Bacillomix Co

Bacillomix Co

Inovativni preparati za ishranu i zaštitu bilja

Bacillomix Co bavi se istraživanjem i razvojem u biotehnologiji, uz dugogodišnje iskustvo osnivača u razvoju mikrobioloških proizvoda na bazi Bacillus sp. za ishranu i zaštitu bilja, kao i oplemenjivanje zemljišta.

Naučno istraživački rad kompanije je podržan od strane Fonda za inovacionu delatnost, kroz Programe ranog razvoja i saradnje nauke i privrede. Kompanija poslednje tri godine već beleži rast u poslovnim rezultatima, poseduje sve proizvodne, laboratorijske kapacitete i stručan kadar, a plasman proizvoda se vrši preko ekskluzivnog distributera Savacoop iz Novog Sada.  

Kroz StarTech projekat, planirana je dalja komercijalizacija tri inovativna mikrobiološka preparata, kroz izradu izveštaja o biološkoj efikasnosti, zaštitu žigova, registraciju, nabavku opreme za pakovanje i etiketiranje:

 • * Preparat za biostimulaciju i zaštitu cveta voćarskih kultura od mraza i negativnog efekta niskih temperatura na oprašivanje i formiranje ploda.
 • * Preparat za bioremedijaciju zemljišta u zaštićenim prostorima i otvorenom polju sa ekstremnim Ph vrednostima u svrhu povećanja plodnosti i mineralizacije. Cilj je da se oslobode zarobljeni nutritijenti iz zemljišta da bi ih biljke lakše mogle usvojiti iz zemljišnog rastvora.
 • * Preparat - biofungicid protiv prouzrokovača sive truleži vinove loze (Botrytis cinerea) i prouzrokovača truleži ploda u zasadu jabuke.

Klimatske promene i degradacija prirodnih resursa ukazuju na neophodnost primene mikrobioloških preparata za ishranu i zaštitu bilja. U proleće zbog neobično niskih temperatura, koštičavo voće biva ugroženo mrazom, a leti usevi stradaju usled velikih suša. Zbog toga, imperativ, a i obaveza prema budućim generacijama, je konstantno inoviranje i iznalaženje rešenja koja neće štetiti životnoj sredini i tako još više doprinositi narušavanju zdravlja planete i života na njoj. 

Pročitaj više

Br. glasova: 945

HR World

HR World

Disrupt HR Mindset app

Živimo u eri novina. Često nemamo koga da pitamo, ali moramo da radimo. Danas biznis očekuje odgovore HR-a na procese akvizicije uvek nedostajućih talenata, kreiranja poželjnog radnog okruženja u kompleksnom hibridnom ili full remote modelu koji nikada ranije nismo živeli, odgovor na GenZ zahteve itd.

Važna komponenta koja pomaže da HR dođe do odogova ili podataka za donošenje odluka, jesu HR tehnološka rešenja. HR Tech tržiše eksponencijalno raste, a u narednih deset godina predviđa se rast sa $32.6 milijarde u 2021. na $76 milijarde u 2031. (CAGR 9.2%).

Disrupt HR Mindset App je spoj veštačke inteligencije i inovativnih HR rešenja. Cilj aplikacije je da pomogne HR profesionalcima da uhvate korak sa biznisom i postanu njegov partner na putu transformacije.

Od HR-a se očekuje da prati biznis u kontinuiranoj transformaciji. Problem je što HR često dolazi iz duboko humanističkih nauka i ne poznaje biznis dovoljno, te ostaje u funkciji podrške i izvršioca. Dodatno, prema istraživanjima, HR i dalje troši 73% vremena na administrativne aktivnosti. Misija HR World tima na kojoj kompanija radi godinama je repozicioniranje HR-a u stratešku funkciju!

Ideje i predlozi koje bi Disrupt HR Mindset app isporučivala omogućila bi HR-ovima da daju drugačije perspektive biznisu, u ekstremno kratkom roku. Koristila bi snagu veštačke inteligencije, a predlozi bi bili uskađeni sa modernim vrednostima, sagledane kroz durbin onih koji su već napravili uticaj i prilagođene stejkholderima, uz mogućnost dodatnog prilagođavanja po karakteristikama kao što su industrija, veličina, geografija i dr. Disrupt HR Mindset App HR donosi inovativno i prilagođeno rešenje za sve HR profesionalce.

Pročitaj više

Br. glasova: 22

Kagera

Kagera

PYSAFETY & PYRISK

Energetika je suočena sa brojnim izazovima nakon COVID-19 i sukoba u Ukrajini, pre svega uz značajno povećanja potražnje na ciljanim tržištima, a takođe i povećanje rizika, što je dovelo do potrebe za hitnim akcijama. Primena studija za bezbednost je od velike važnosti, imajući u vidu da eksplozije, havarije i nekontrolisano ispuštanje opasnih hemikalija, nafte i gasa nisu redak slučaj. Sistem za prevenciju ovih katastrofa je isti poslednjih 50 godina. Od krucijalnog značaja u preventivi ovih nesreća je HAZOP i QRA studija (Hazard and Operability Study, Quantatitative Risk Assesment) koja se sprovodi u fazi projektovanja, remonta, redovnog rada. 

Aktuelan način rada je takav da se statistička procena rizika izrađuje uz nestandardizovane podatke (česte greške, različiti jezici), mnoštvo tipova dokumenata, uz nisku rezoluciju nakon skeniranja, slobodne forme popunjavanja izveštaja. Ključni problemi su statična analiza/bez istorijskih podataka (>90% nestrukturisani podaci), ogromna, skupa dokumentacija, kao i zavisnost od pojedinaca koji su često stariji, nedigitalizovani, specijalizovani u jednom domenu.

Kagera donosi clean tech rešenje koje pomaže energetskim kompanijama da preventivno smanje rizik i nesreće uz primenu veštačke inteligencije, matematičkih modela i digitalizacije. Pomoću inovativnih funkcija predviđa se nekontrolisano ispuštanje gasa, nafte i hemikalija koje su opasne po ljude, postrojenja i okolinu. Istovremeno, rešenje omogućava i ekonomsku optimizaciju poslovanja, što rezultira značajnim smanjenjem troškova i vremena potrebnog za realizaciju projekata. Platforma donosi kratke, srednje, dugoročne preporuke za preventivu rizika, dinamičke izveštaje, analitiku za smanjenje vremena realizacije projekta u realnom vremenu, sve u okviru hibridne cloud aplikacije sa bezbednim podacima.

Kagera tim je korisnik StarTech granta iz 2021, a kroz novi projekat planirano je uvođenje novih funkcionalnosti poput integracije digitial twins i ML algoritama u jednoj platformi, praćenja rizika za druge industrije - petrohemija, hemijska industrija, prerada vode, elektrane, fabrike zelenog vodonika, interfejsa za treniranje i retreniranje ML modela za inženjere i dr.

Pročitaj više

Br. glasova: 16

Laviefarm

Laviefarm

Neo Pill v.2

Laviefarm je kao grantista StarTech programa 2022. pokrenuo razvoj inovativnog uređaja za pacijente sa fiksnom protezom sa metalnim bravicama na obe vilice (90% pacijenata), koje omogućava brzo i efikasno čišćenje proteze. Fiksne proteze značajno otežavaju održavanje oralne higijene zbog čega kod ovih pacijenata u velikoj meri (više od 50% slučajeva), dolazi do pojave karijesa ili do oboljenja desni.

Misija kompanije je da potpuno unikatnom inovacijom značajno podigne nivo oralne higijene ovih pacijenata, a posledično utiče i na smanjenje pojave karijesa i bolesti desni. Pacijentima se pruža komforno i moderno rešenje koje je lako za upotrebu. Kada prislone Neo Pill na oba žičana luka istovremeno u trajanju od 30 sekundi, i to nakon svakog obroka, dolazi do eliminacije velikog broja bakterija iz mikropukotina gleđi, pripoja bravica i zuba (gde četkica i niti jedna druga konkurencija ne može da stigne), kao i sa svih drugih površina usne duplje.

Razvijen je novi dizajn uređaja čime su rešeni svi rizici od gutanja, upadanja u dušnik i baterija je sada potpuno van glave korisnika. Ali da bi Neo Pill bio kompletan uređaj i spreman za masovnu upotrebu, neophodno je bilo razviti i zaštitni “case”, podjednako bitan na više nivoa:

 • 1. Neophodna mehanička zaštita sa adekvatnim ležištem, optimalnih dimenzija kako bi omogućila dostupnost (predviđen da stane u džep)
 • 2. Higijena - dezinfekcija uređaja UV svetlom, koje se aktivira po postavljanju Neo Pill-a u ležište i zatvaranjem kutije
 • 3. Tester baterije koji obezbeđuje sigurnost i potvrdu rada Neo Pill-a

Jedinstveno rešenje svih problema koji zaokružuje korisničko iskustvo Neo Pill prozivoda je Neo Pill Case. Komercijalizacija ovog projekta je glavni cilj i očekivani rezultat. U ovom trenutku uređaj se plasira kroz 5 ordinacija i zabeležena je inicijalna prodaja. Uz pomoć Startech-a stiče se mogućnost za komercijalizaciju i globalizaciju proizvoda, kako na domaćem tako i na regionalnom, pa onda i globalnom stranom tržištu.

Pročitaj više

Br. glasova: 217

Mindberg

Mindberg

Mindberg Pro

Mindberg je digitalni alat usmeren na poboljšanje mentalnog zdravlja i ostvarenje punog potencijala ljudi.

Inovativna platforma se oslanja na analitičku psihologiju i proučava nesvesne mehanizme ljudske psihe kako bi otkrila skrivene potencijale i obrasce ponašanja koji su zajednički svima. Platforma ima tri stuba - Mindberg App (za pojedince), Mindberg Pro (za psihoterapeute) i Mindberg Business (za korisnike iz poslovnog sveta).

Mindberg App je usmeren na pojedinca koji želi da bolje upozna sebe - posebno svoje skrivene (nesvesne) kapacitete što će mu omogućiti da postane balansiraniji i zadovoljniji sobom.

Mindberg Pro ima za cilj da revolucionizuje psihoterapiju kroz dugoročno rešavanje uzroka problema, a ne kratkoročno uklanjanje simptoma, digitalizaciju ovih usluga i integraciju sa AI. Mindberg Pro ima nameru da postane svakodnevni alat psihoterapeutima tokom seansi i izvan njih. Sa preciznim profilisanjem, terapeuti imaju na raspolaganju funkciju za evidenciju seansi koja omogućava beleženje i upoređivanje klijentovih stanja. Ovaj segment je posebno zaštićen zbog privatnosti podataka. Mindberg Business je posvećen primeni naših inovacija u korporativnom okruženju.

Mindberg Business se koristi kao alat za poboljšavanje timske dinamike i za unapređenje zaposlenih, kao i alat koji će koristiti HR službe i menadžeri za razvoj zaposlenih. Postojaće posebna funkcija za testiranje kandidata prilikom selekcije koju će koristiti HR službe. Platforma pomaže u kreiranju personalizovanih planova profesionalnog razvoja zasnovanih na jedinstvenosti svakog člana tima, što poboljšava produktivnost i motivaciju.

Mindberg je dakle projekat koji planira da transformiše psihoterapiju kroz digitalizaciju i uvođenje AI kao važne komponente ovog procesa ali i da svoja saznja i inovacije iz oblasti izučavanja ljudske psihe primeni u korporativno okruženje kako bi se povećalo zadovoljstvo zaposlenih, njihova produktivnost i motivisanost. U suštini fokus Mindbeerg projekata je na razvoju ljudi kako bi se povećalo njihovo opšte zadovoljstvo životom i poslom, uzimajući u obzir celovitost svake osobe koja predstavlja totalitet svesne i nesvesne ličnosti.

Pročitaj više

Br. glasova: 4304

Pixxy

Pixxy

Tag My Fish

Ribolovac početnik, ali i iskusan ribolovac kada se nađe na nepoznatom terenu, je u velikom problemu. Za dobre rezultate prilikom pecanja priprema je ključna: pronalaženje najboljih mesta, mamaca, tehnika ribolova. U pripremi u velikoj meri mogu pomoći društvene mreže - ako se na njima mogu naći potrebne informacije, za oblasti pecanja koje vas interesuju.

Tag My Fish je web i mobilna aplikacija sa konceptom društvene mreže koja pruža sve informacije potrebne za pripremu za ribolov i pamćenje svojih ulova. Cilj projekta je da se potpuno nov, inovativni način pruži podršku ribolovcima, omogući im se da obeleže svoj ulov, označe ga, podele fotografije. Takođe, ukoliko ne znaju pravo ime ribe, uz pomoć veštačke inteligencije, socijalne inteligencije i urednika, kroz aplikaciju mogu saznati zvanično ili lokalno ime (npr. sljapik) i pravilno je klasifikovati.

Cilj je i da se podrži ekološk zajednica i zaštita voda, alarmira na potencijalna zagađenja u rekama ili pojedinim delovima reka, kao i da se omogući prodavcima ribolovačke opreme da svoje reklame upute precizno, zainteresovanim potencijalnim kupcima za njihove proizvode. Sve to je moguće - uz Tag My Fish.

Pročitaj više

Br. glasova: 17

Pro Media Creative

Pro Media Creative

ProSpot: promotivni digitalni Led Coaster

Pro Media je kompanija iz Niša koja se bavi razvojem savremenih promotivnih rešenja za velike klijente. U saradnji sa kompanijama Carlsberg i Heineken, kompanija je kreirala digitalni podmetač za čaše i flaše - Led Coaster - koji donosi novo iskustvo promocije u ugostiteljskim objektima, a na osnovu zahteva klijenata, iskustva korisnika i analize tržišta, u novoj fazi razvoja kreiran je unapređeni koncept sa potpuno novim funkcionalnostima - pod nazivom ProSpot.

ProSpot je interaktivni digitalni podmetač za čaše i flaše koji pruža oglašivačima jedinstvenu priliku za promovisanje brendova na stolovima u ugostiteljskim objektima (tabletop marketing). Kombinujući funkciju podmetača i digitalnog ekrana, ProSpot omogućava da se na jednom mestu pruže informacije o brendovima, njihovim proizvodima, aktuelnim promocijama i nagradnim igrama. Uz to, ProSpot nudi i mogućnost interakcije sa potrošačima, koji putem ekrana mogu poručiti piće, preuzeti kupone za popuste i učestvovati u nagradnim igrama.

Potražnja za direktnim načinom promocije je velika jer je marketing “na stolu” u sektoru ugostiteljstva najefikasnije prodajno mesto za različite brendove (90% ljudi odlučuje o kupovini tek kad sednu za stol), a ProSpot nudi jednostavno i efikasno rešenje koji im može olakšati izbor. Uz to, ProSpot donosi i benefite za ugostiteljske objekte jer pored toga što smanjuje troškove zamene papirnih podmetača, a istovremeno unapređuje korisničko iskustvo za goste i povećava prodaju ciljanih proizvoda.

Za uspešnu implementaciju projekta planirana su ulaganja u razvoj i proizvodnju samog ProSpota, kao i u marketinške aktivnosti i distribuciju. Ova ulaganja su neophodna za stvaranje prepoznatljivog brenda, kao i za uspostavljanje saradnje sa ključnim igračima na tržištu. Predviđena je i različita cenovna strategija koja uključuje prodaju samog hardvera, kao i pretplatu na softversku platformu koja se nalazi u pozadini. 

Pročitaj više

Br. glasova: 28

Reputeo

Reputeo

Reputeo

Reputeo je vodeća revolucija u svetu zaštite intelektualne svojine. Kroz moć veštačke inteligencije, ovaj pionirski softver omogućava kompanijama da zavire iza kulisa interneta i identifikuju potencijalne pretnje svojoj digitalnoj reputaciji.

Svi znamo da imitacije mogu devastirati ugled brenda. Kada se neautentični proizvodi šire tržištem, poverenje u brend može se srušiti poput kule od karata, inicirajući zemljotres koji rezonira kroz društvene medije i digitalne platforme. Zapanjujuće je saznati da, prema izveštaju Evropske unije, gubici od prodaje lažnih proizvoda dostižu astronomske cifre od 60 milijardi evra godišnje. Ako se tome doda otkriće američkog istraživačkog biroa da brendovi pogođeni falsifikatima teže osvajaju nove potrošače, slika postaje još mračnija.

Ali, evo gde Reputeo blista: Ne samo da detektuje prisustvo krivotvorenih proizvoda, već, koristeći sofisticiranu analizu, procenjuje i koliko je reputacija brenda ugrožena. To se radi kroz prizmu parametara kao što su odnos između autentičnih i falsifikovanih proizvoda na tržištu. Kada taj balans počne da se narušava, brend može biti na ivici propasti. Analizirajući digitalne tragove - od članaka i recenzija do komentara, Reputeo postavlja sebe kao štit koji čuva integritet brenda. U svetu gde je reputacija sve, Reputeo je vaš ultimativni branilac.

Pročitaj više

Br. glasova: 9

Sanum per fructus

Sanum per fructus

Razvoj i primena softverskog rešenja tipa ERP

Sanum Per Fructus se bavi trgovinom prirodnog meda. Firma je nastala 2016. i od tada beleži konstantan trend rasta. Koreni ovog biznisa stari su više od 100 godina, koliko se porodica jednog od suosnivača bavi pčelarstvom. Deo proizvoda se izvozi, dok je jedan deo proizvoda namenjen domaćem i lokalnom tržištu regiona. Firma je sertifikovana za FFC 22000 standard (HASAP i ISO) i zapošljava deset osoba, od čega se tri zaposlena bave finansijskim pitanjima poput plaćanja dobavljačima, provere količina i cena, naplate od kupaca, uz podršku eksterne knjigovodstvene agencije.

Izazov koji firma ima se odnosi na poslovni proces. Broj dobavljača (pčelara) od kojih firma vrši otkup meda je svake godine sve veći i u 2022. je premašio 600 pčelara. Kako za svakog dobavljača treba napraviti otkupni list, ugovor, dokumentaciju, izvršiti obaveze prema njemu, logistički organizovati i sprovesti sve kako bi se med našao prvo u laboratoriji, radi kontrole kvaliteta, a zatim i u hali za čuvanje i pakovanje - postojeći poslovni proces kasni za dinamikom rada.

Izazov bi se mogao rešiti uvođenjem ERP (Enterprise Resouce Planning) softverskog rešenja. Rešenje se odnosi na digitalnu transformaciju i odnosi se na unapređenje poslovnih procesa, rešavanje postojećih izazova sa upravljanjem svim poslovnim procesima sa kojima se firma suočava.

Uvođenje ERP će doneti znatno poboljšanje poslovnog procesa, uštede u vremenu rada, povećanje brzine i tačnosti rada, poboljšanje efikasnosti i efektivnosti u radu. Za dobavljače, ovo rešenje bi značilo znatno bržu obradu njihovih podataka, bržu isplatu prema otkupu i svakako jasnu i preglednu komunikaciju. Za klijente firme, ovo rešenje bi dovelo do unapređenja efikasnosti u obradi podataka prema njima, sa boljom analizom istorije kupovine, a posledično i do povoljnijih cena robe, zahvaljujući istoriji.

Pročitaj više

Br. glasova: 34

Svezdrav rešenja

Svezdrav rešenja

Svezdrav: monitoring stanja srca i krvnih sudova

Svezdrav ima za cilj primenu inovativnog servisa koji će omogućiti proveru zdravstvenog stanja srca i krvnih sudova pomoću mobilnog telefona u svakom trenutku bilo gde da se nalazite! Provera stanja krvnih sudova vrši se analizom signala koji se dobija jednostavno, upotrebom kamere telefona, i našeg uređaja koji omogućava dobijanje kvalitetnijeg signala i pouzdanije analize.

Pored analize optičkog PPG signala, Svezdrav omogućava analizu EKG signala snimljenog pomoću inovativnog uređaja koji pruža snimanje do šest odvoda standardnog EKG zapisa sa ili bez elektroda. Analiza signala vrši se primenom AI/ML postupaka, uz algoritme trenirane na osnovu signala kroz ranije razvijenu aplikaciju sa preko 150.000 preuzimanja. Prikupljena baza ima preko 2.000.000 snimaka i jedinstvena je po veličini i raznovrsnosti snimaka prema polu, godinama i aktivnosti tokom snimanja signala.

Kroz projekat je planirano dalje unapređenje aplikacije kroz jedinstvenu funkcionalnost i očekovano pozicioniranje među najpopularnijim wellness aplikacijama sa više miliona korisnika. Komercijalizacija se vrši kroz više kanala: prodaja uređaja (PPG i EKG), komercijalni nalozi na Cloud Platformi za praćenje snimaka i komunikaciju u grupama, praćenje programa fizičkih i yoga treninga, backup podataka u mobilnoj aplikaciji, licenciranje upotrebe servisa za proveru stanja krvnih sudova

Tim uključuje dva inženjera sa doktoratima iz obrade signala, mašinskog kao i inženjera elektronike, ekonomistu, sertifikovanog sportskog i yoga instruktora kao i profesora medicinskog fakulteta-neurokardiologa. 

Pročitaj više

Br. glasova: 18

Talks and Folks

Talks and Folks

Mentorska platforma

Talks and Folks donosi inovativnu online platformu koja na efikasan način može da podrži organizaciju internih mentorskih projekata u kompanijama i organizacijama, na osnovu dugogodišnjeg iskustva u kreiranju i vođenju ovakvih programa za klijente na tržištu regiona i sveta.

Interni mentorski programi su razvojni programi u kojima zaposleni u određenoj kompaniji/organizaciji međusobno prenose znanja i iskustva u cilju ličnog i profesionalnog razvoja. Ovakav vid programa predstavlja najefektivniji način razvoja pojedinaca, ali i celokupnih organizacija jer se koriste postojeći resursi i maksimizuje njihova vrednost.

Na osnovu povratne informacije od postojećih i potencijalnih klijenata, Talks and Folks je uočio da je ključni izazov u sprovođenju projekata previše aktivnosti koje nisu automatizovane, već zavise od dobre volje i raspoloživog vremena učesnika na projektu, što po pravilu smanjuje efektivnost ovakvih programa (nespremnost na izdvajanje vremena na administraciju aktivnosti tokom mentorskog projekta, preskakanje edukacije ili odlaganje iste, nedovoljno precizni podaci). Na globalnom tržištu nedostaje softversko rešenje koje može da automatizuje celokupan proces – počev od spajanja mentorskih parova na osnovu ekspertize mentora i mentija, tako i automatizacije celokupnog procesa komunikacije između mentora i mentija, evidentiranja održanih mentorskih sesija (izuzetno važno za HR-ove koji vode proces), sve do automatizacije edukacije o mentorskom procesu (dobijanje edukativnog sadržaja kada je potreban i u formi koja je relevantna).

Platforma je zamišljena kao cloud based rešenje koje omogućava jednostavan pristup osobama koje vode mentorski proces u organizaciji, mentorima i mentijima koji su uključeni u projekat, gde je celokupan proces automatizovan i na taj način maksimalno olakšan učesnicima. U okviru projekta biće kreirano MVP rešenje koje će biti plasirano na tržište, kako regiona, tako i globalno. Očekuje se da u ovoj fazi rešenje počne da donosi prihode, ali i da ukaže na potrebna dalja unapređenja kako bi se pozicioniralo kao broj 1 rešenje u svetu kada su u pitanju interni mentorski programi.

Pročitaj više

Br. glasova: 219

White Lemur

White Lemur

SOMA ACOUSTICS – akustički paneli od Biosporina kao alternativa plastici

Kao deo Startech programa 2021, SOMA tim je razvio i započeo komercijalizaciju proizvoda napravljenih od Biosporina u okviru projekta Bioworks. Cilj je da se u novoj fazi projekta omogući dalji razvoj i širenje na veća tržišta, uključujući inostrano tržište, sa čitavom paletom Biosporin proizvoda, uz lansiranje i komercijalizaciju novog proizvoda - SOMA akustičkih panela napravljenih od Biosporina.

Biosporin ima iste mehaničke i bolje hemijske i termičke osobine kao polistiren, sa svojstvima apsorpcije udara i zvuka, devet puta je lakši od vode i nezapaljiv je. Pravi se isključivo od poljoprivrednog otpada, potpuno je biorazgradiv i razlaže se u organsko đubrivo koje povećava plodnost zemljišta. Njegova proizvodnja zahteva 98% manje energije od polistirena i nema emisiju štetnih gasova. SOMA akustički paneli su paneli koji apsorbuju zvuk, a napravljeni su od micelijuma.

Ekološki paneli od Biosporina su alternativa tradicionalnim akustičkim panelima, koji su često napravljeni od neobnovljivih materijala i tretirani štetnim hemikalijama. SOMA akustički paneli imaju niz prednosti u odnosu na tradicionalne akustičke panele. Veoma su efikasni u apsorbovanju zvuka, a takođe su biorazgradivi i kompostabilni, što ih čini održivim izborom za akustički tretman u zatvorenim prostorima. Pored toga, SOMA akustički paneli imaju jedinstven, organski izgled koji može dodati zanimljiv vizuelni element prostoru.

Vrednost za klijente i tržište leži u činjenici da Biosporin, zahvaljujući svojim mehaničkim i hemijskim karakteristikama, predstavlja održivu, potpuno zelenu alternativu većini postojećih akustičkih panela na tržištu. Ključna vrednost za SOMA akustičke panele je da su ekološki prihvatljivi i nezapaljivi, efikasni su u apsorpciji zvuka. Akustički paneli napravljeni od održivih materijala mogu pomoći u smanjenju uticaja na životnu sredinu i promovisanju zdravijeg unutrašnjeg okruženja, čineći ih odgovornijim i održivijim izborom za akustički tretman u zgradama i poslovnim prostorima.

Da bi se paneli kvalifikovali za lokalno tržište i izvoz u EU, potrebni su međunarodni sertifikati za ove proizvode, i kroz projekat je planirano obezbeđivanje kompletne sertifikacije potrebne za komercijalizaciju, kao i podrška marketinškim aktivnostima vezane za izlazak na tržište. Lansiranje proizvoda na tržište omogućilo bi izlazak u zemlje EU, koji bi poslužio i kao platforma za lansiranje ostalih proizvoda. 

Pročitaj više

LOT 3: FINALISTI

Br. glasova: 585

Aerrozz Consulting

Aerrozz Consulting

Aviolog - aircraft analytics

Aviolog je platforma koja omogućava naprednu analitiku tehničkih i operativnih podataka u komercijalnom vazduhoplovstvu.

 

Aviolog koristi mrežu svojih prijemnika na zemlji koji omogućavaju prijem i otpremu podataka preko sigurne internet konekcije na bilo kom mestu, uz vrhunsko pokriće prijema radio signala iz aviona, a time i maksimalnu sigurnost u pogledu poznavanja lokacije i tehničkog i operativnog statusa aviona.

 

U ovom postupku, mreža koristi inovativni postupak prijema, anonimizacije, pakovanja, otpremanja preko sigurnog kanala, prijema na serveru i poređenja sa istim porukama primljenim na drugim uređajima u cilju postizanja konsenzusa oko jedinstvene tačne poruke, i konačnog zaključavanja u blokčejn. Upotrebom ove metodologije, inače otvorena komunikacija iz etra se obezbeđuje od neautorizovanog pumpanja informacija u sistem (spoofing), što je jedinstveno rešenje na tržištu, zaštićeno pravima intelektualne svojine.

 

Uređaj koristi tehnologije koje u odnosu na postojeća rešenja omogućavaju veću pokrivenost na zemlji uz mnogo manje troškove, tako da ga mogu koristiti i manje finansijski jake organizacije. U cilju minimiziranja efekta mreže (network effect) i ubrzanja pokrivenosti, plan je da se iskoristi postojeća paradigma konsenzusa i blokčejna kako bi se omogućilo nagrađivanje fider mreže preko tokena zamenljivih u novac, u skladu sa njihovim konkretnim doprinosima sveukupnim podacima u sistemu. Ovakva mrežna pokrivenost bi trebalo da omogući i inovativnim vidovima vazdušnog prevoza, poput dronova, veću sigurnost, a javnosti bolju kontrolu takvog saobraćaja.

 

Cilj projekta je da se omogući adekvatna analitika nedugo nakon nastanka poruke, kako bi se postigli maksimalni benefiti u tehničkoj i operativnoj kontroli vazdušnog saobraćaja, a posledično i efikasnije korišćenje resursa, poput aviona, goriva, prostora na aerodromu, itd. Poznavajući postojeća rešenja i industrijske standarde, Aviolog ima za cilj da omogući grafike, tabele, izveštaje i upite profesionalnim korisnicima nezavisno od proizvođača vazduhoplova, a sa ciljem da se značajno poveća broj obrađenih podataka u odnosu na današnje, dovodeći do većeg nivoa znanja i ekonomskog boljitka za korisnike.

Pročitaj više

Br. glasova: 149

Cropt

Cropt

Space Garden platforma za digitalni monitoring poljoprivrede

Usled poremećaja u lancima snabdevanja i povećanja cene energenata prouzrokovanim pandemijom i ratom u Ukrajini, troškovi poljoprivredne proizvodnje i distribucije su viši nego ikada, a primera radi, cena pojedinih azotnih đubriva i pesticida se gotovo utrostručila. U ovakvim uslovima svi učesnici u lancu vrednosti od njive do trpeze moraju da optimizuju svoje operacije kako bi ostali konkurentni na tržištu.

U poljoprivredi se predikcija prinosa smatra “svetim gralom” analitike podataka. Na osnovu ove predikcije je moguće optimizovati:

 • • donošenje odluka na terenu po principima precizne poljoprivrede
 • • nabavku, distribuciju, transportnu logistiku, i prodaju inputa i poljoprivrednih proizvoda
 • • postaviti nove poslovne modele zasnovane na “futures” ugovorima
 • • automatizovati procenu povrata investicije i rizika poljoprivrednih klijenata za banke
 • • proceniti rizik klijenata za osiguravajuće kuće i kvantifikovati štetu.

Cropt je deep tech startap koji razvija rešenja na temeljima veštačke inteligencije i big data analitike. Za obuku AI modela koristimo ESA-ine satelitske slike, istorijske meteo podatke, mape zemljišta i elevacije, kao i najobimniju bazu u regionu sa preko 10.000 poljoprivrednih podataka (prinosi + agrotehničke operacije), sakupljenu od velikog broja poljoprivrednih partnera.

Osnovna verzija platforme za Srbiju je postavljena u okviru uspešno realizovanog LOT 1 granta (2021), a u sklopu ovog projekta će proizvod biti skaliran na tržište regiona. Projekat će biti implementiran u dve faze. Faza 1 se odnosi na akviziciju i harmonizaciju klimatskih, zemljišnih, satelitskih i proizvodnih podataka u regionu i razvoj računarske infrastrukture za njihovu predobradu (računanje vegetacionih indeksa iz satelitskih slika, klimatskih i zemljišnih statistika i dr.) i automatsko ažuriranje. Faza 2 posvećena je razvoju AI modula kroz samostalnu obuku i primenu „transfer learning“-a, nakon čega sledi testiranje, validacija i implementacija na platformi, tako da finalni sistem predikuje prinose ratarskih kultura u čitavom regionu sa visokom tačnošću. U ovoj fazi će biti implementirana marketinška i prodajna strategija koja će rezultovati i prvim regionalnim klijentima.

Pročitaj više

Br. glasova: 18

Fiscal Solutions

Fiscal Solutions

Fiscal Cloud

Fiscal Solutions donosi razvoj softverskih modula za tri različite zemlje sa tri različita sistema fiskalizacije - Austrija, Nemačka i Slovenija. Proizvod predstavlja deo razvoja softverskog alata (Fiscal cloud) koji će biti zasnovan na Microsoft Azure cloud i AI tehnologijama.

Trenutno svi proizvođači maloprodajnih aplikacija imaju problem razumevanja fiskalnih zakona, kao i integracije sa fiskalnim komponentama prilikom ekspanzije u različitim zemljama. Softverski alat će omogućiti svim proizvođačima softvera za maloprodaju u različitim zemljama sveta, da kroz jedinstvenu softversku komponentu (Fiscal Cloud) ispune zakonske obaveze prijave prometa (svake pojedinačne transakcije) putem različitih fiskalnih komponenti (u zavisnosti od zemlje, negde je štampač, negde je server poreske uprave, i sl.). Istovremeno, upotrebom Fiscal Cloud rešenja će se dodatno optimizovati i automatizovati i poslovanje Fiscal Solutionsa.

Fiscal Solutions je već sada razvio deo platforme, kao module za fiskalizaciju pojedinh zemalja (Francuska, Hrvatska), i ideja je da nastavi sa investicijom u razvoj dodatnih zemalja. Očekivanja od projekta jesu da ubrza transformaciju kompanije i automatizaciju internih procesa, kao i da unapredi postojeće rešenje I kroz to obezbedi nastavak rasta na tržištu, generisanje novog prihoda sa novim klijentima, kao i generisanje dodatnog prihoda sa postojećim klijentima.

Pročitaj više

Br. glasova: 41

Ksios

Ksios

Dijagnostika kancera prostate dubinskim učenjem snimaka mpMRI

Karcinom prostate (Prostate cancer, PCa) je drugi po učestalosti karcinom među muškarcima širom sveta, a u Srbiji se godišnje dijagnostikuje više od 3.100 novoobolelih. Pravovremena i tačna dijagnoza je od najveće važnosti da bi se izbeglo prekomerno lečenje pacijenata sa indolentnim, klinički beznačajnim Pca.

 

Imidžing magnetna rezonanca (MRI) se sve više koristi za otkrivanje karcinoma prostate i trenutno se smatra najosetljivijim neinvazivnim radiološkim modalitetom koji omogućava vizualizaciju, detekciju i lokalizaciju karcinoma prostate. Međutim, često suptilne vizuelne razlike između benignog i kancerogenog tkiva na MRI čine interpretaciju nalaza izazovnom. Na adekvatno tumačenje medicinskih snimaka kojim se bavi radiolog mogu uticati brojni faktori poput složenosti snimaka, velikih varijacija u izgledu snimka, različitih interpretacija, zamora i ljudskih greškama. Ovoj grani medicine (radiologije) potrebna su unapređenja uz efektivnije, objektivnije i inteligentno podržane dijagnostičke alate – digitalnu radiologiju. Savremene smernice sugerišu primenu multiparametarskog imidžinga magnetnom rezonancom (mpMRI) pre biopsije.

 

Za razliku od čisto kvalitativne interpretacije, veštačka inteligencija koristi kvantitativnu prirodu mpMRI podataka i trebalo bi da automatizuje i podrži (delove) radiološkog radnog procesa, da poboljša dijagnostičku tačnost, smanji troškove i ublaži opterećenje medicinskog osoblja. Inovativno rešenje koje se predlaže u ovom projektu se odnosi na uvođenje digitalne transformacije klasične radiologije na radiologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji (digitalna radiologija), odnosno dubinskom učenju snimaka mpMRI. Dubinsko učenje mpMRI omogućava da se automatski prepoznaju i segmentiraju sve sumnjive lezije (lokalizaciji csPCa) na prostati kao i njena anatomija (regije), odmah posle učitavanja snimaka u aplikaciju. Fokus primene veštačke inteligencije u toku analize mpMRI prostate će omogućiti segmentaciju lezija prostate, određivanje precizne zapremine prostate, određivanje gustine PSA i PI-RADS izveštavanje. Ovo će usmeriti planiranje lečenja i buduće intervencije, dijagnoza i lokalizacija mogu dati informacije o stratifikaciji rizika i strategijama biopsije.

Pročitaj više

Da li se slažete sa politikom privatnosti?

Slažem se Politika privatnosti StarTech