Bifrost Bioplastics

  Bifrost Bioplastics

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   Ambalaža od industrijske konoplje
  • Oblast poslovanja
   Poljoprivreda / Prehrambena industrija
  • Sedište
   Jagodina
  Pregled finalista

  Projektna ideja

  Bifrost proizvodi biorazgradivi materijal od industrijske konoplje koji će revolucionarizovati industriju ambalaže za jednokratnu upotrebu. Misija kompanije je smanjenje emisije ugljen-dioksida, zamenom za plastiku koja je 100% od prirodnih materijala i 100% biorazgradiva. Uz podršku StarTech granta iz 2021, pokrenuta je proizvodnja biorazgradivih saksija za presađivanje koje se mogu posaditi direktno u zemljište, koje pritom đubri to zemljište i hrani biljku tokom vremena raspadanja. Biorazgradive saksije za sadnju nude i druge prednosti poput boljeg razvoja korena, poboljšane cirkulacije vazduha i vode. One takođe eliminišu potrebu za uklanjanjem biljke iz saksije pre sadnje, što može uzrokovati oštećenje korena i poremetiti rast biljke. 

  Uticaj projekta je višestruk. Pored toga što Bifrost materijal nema plastične polimere, zaista je 100% biorazgradiv, jak i napravljen 100% od prirodnih materijal, ono što je jako značajno jeste činjenica da je napravljen od nusproizvoda iz prehrambene industrije i industrije konoplje. Time se značajno smanjuje ugljični otisak. Svaka tona materijala koja se proizvede eliminiše godišnji negativan otisak najmanje jedne osobe. Korišćenje ovog materijala pomaže životnoj sredini na dva načina: eliminisanje plastike i smanjenje ugljičnog otiska. Hemp “ОКИ” saksije presađuju biljke bez pomeranja korena, čime se smanjuje šok usled presađivanja i biljke rastu zdravije. Dizajnirane su za korišćenje sa svim vrstama biljaka, od povrća do začinskog bilja i zbog svojih karakteristika su savršen set za početak sadnje semenki kako bi se podstaklo klijanje i uspešan rast biljaka. Kada semena proklijaju, jednostavno presadite celu Hemp “ОКИ” saksiju direktno u zemlju ili u veće Hemp “ОКИ” saksije. 

  Glavni industrijski benefiti su da smanjuju korake prilikom sadnji i optimizuju i pojednostavljuju proces sadnje. To takođe dovodi do smanjenja troškova sadnje kao i do toga da zemlja u kojoj se razlaže saksija biva obogaćena nutrijentima iz saksije. Ako ponovimo i činjenicu da smanjuje stres i zadržava vlagu dobijamo stimulativno okruženje za bolji rast i razvoj biljke.

  Kroz StarTech projekat planirana je dalje prilagođavanje u cilju postizanja serijske proizvodnje i komercijalizacije proizvoda.

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech