Kagera

  Kagera

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   PYSAFETY & PYRISK
  • Oblast poslovanja
   Informacione tehnologije
  • Sedište
   Vladimirci
  Pregled finalista

  Projektna ideja

  Energetika je suočena sa brojnim izazovima nakon COVID-19 i sukoba u Ukrajini, pre svega uz značajno povećanja potražnje na ciljanim tržištima, a takođe i povećanje rizika, što je dovelo do potrebe za hitnim akcijama. Primena studija za bezbednost je od velike važnosti, imajući u vidu da eksplozije, havarije i nekontrolisano ispuštanje opasnih hemikalija, nafte i gasa nisu redak slučaj. Sistem za prevenciju ovih katastrofa je isti poslednjih 50 godina. Od krucijalnog značaja u preventivi ovih nesreća je HAZOP i QRA studija (Hazard and Operability Study, Quantatitative Risk Assesment) koja se sprovodi u fazi projektovanja, remonta, redovnog rada. 

  Aktuelan način rada je takav da se statistička procena rizika izrađuje uz nestandardizovane podatke (česte greške, različiti jezici), mnoštvo tipova dokumenata, uz nisku rezoluciju nakon skeniranja, slobodne forme popunjavanja izveštaja. Ključni problemi su statična analiza/bez istorijskih podataka (>90% nestrukturisani podaci), ogromna, skupa dokumentacija, kao i zavisnost od pojedinaca koji su često stariji, nedigitalizovani, specijalizovani u jednom domenu.

  Kagera donosi clean tech rešenje koje pomaže energetskim kompanijama da preventivno smanje rizik i nesreće uz primenu veštačke inteligencije, matematičkih modela i digitalizacije. Pomoću inovativnih funkcija predviđa se nekontrolisano ispuštanje gasa, nafte i hemikalija koje su opasne po ljude, postrojenja i okolinu. Istovremeno, rešenje omogućava i ekonomsku optimizaciju poslovanja, što rezultira značajnim smanjenjem troškova i vremena potrebnog za realizaciju projekata. Platforma donosi kratke, srednje, dugoročne preporuke za preventivu rizika, dinamičke izveštaje, analitiku za smanjenje vremena realizacije projekta u realnom vremenu, sve u okviru hibridne cloud aplikacije sa bezbednim podacima.

  Kagera tim je korisnik StarTech granta iz 2021, a kroz novi projekat planirano je uvođenje novih funkcionalnosti poput integracije digitial twins i ML algoritama u jednoj platformi, praćenja rizika za druge industrije - petrohemija, hemijska industrija, prerada vode, elektrane, fabrike zelenog vodonika, interfejsa za treniranje i retreniranje ML modela za inženjere i dr.

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech