Farmers Assistance Platform

  Farmers Assistance Platform

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   Farmers Assistance Platform F.A.P.
  • Oblast poslovanja
   Poljoprivreda / Prehrambena industrija
  • Sedište
   Beograd-Zemun
  Pregled finalista

  Projektna ideja

  Globalna potreba za hranom neprestano raste, a raste i potreba za zdravijom hranom. Klimatske promene dovode do smanjenja poljoprivrednih površina, a povećavaju prisustvo bolesti i štetočina koje smanjuju prinose u poljoprivredi i do 40%. Pesticidi bi trebalo da reše taj problem, ali na žalost nisu dovoljno efikasni. Razlog za nedovoljnu efikasnost pesticida leži u tome što ih poljoprivredni proizvođači primenjuju nasumično, nemaju adekvatne i jednostavne metode da pravovremeno detektuju problem i da ga pravovremeno reše. Postojeće metode su duge, neprecizne i uglavnom detektuju problem u kasnim fazama kada je rešenje gotovo nemoguće. Proizvođači pribegavaju svojim intuitivnim metodama što dovodi do preteranog korišćenja pesticida, što na kraju smanjuje njihovu efikasnost usled pojave rezistentnosti i tolerantnosti bolesti i štetočina na pesticide. 

  Farmers Assistance Platform donosi rešenje kroz kombinaciju uređaja i softvera / aplikacije, koji omogućavaju brzu (5 minuta), pravovremenu i preciznu detekciju bolesti i insekata kod gajenih biljaka, kao i konkretne preporuke za rešenje problema. Projekat su osmislili ostvareni i dokazani profesionalci čija je glavna misija perspektivna budućnost svih aktera poljoprivredne proizvodnje zajedno sa konzumentima. Ideja je da inovativna metodologija postane standard u detekciji prouzrokovača bolesti i insekata na gajenim usevima, što bi svima u lancu donelo direktni i indirektni profit.

  Direktni kupci (pesticidne firme) bi imali benefit kroz povećanje vrednosti svojih proizvoda, a poljoprivredni proizvođači kroz povećanje profitabilnosti, kvaliteta i kvantiteta svojih prinosa. Optimizacija pesticida je ključna za smanjenje zagađenja životne sredine i ostataka pesticida u hrani. Planirani biznis model B2B podrazumeva da se preko pesticidnih kompanija dođe do što više poljoprivrednih proizvođača na najbrži i najednostavniji način, a da pritom svi u lancu profitiraju.

  Kroz dvogodišnje testiranje metode koja do sada nikad nije imala primenu u poljoprivredi (medicina, farmacija, tehnologija baterija...), utvrđena je povezanost metode i uzročnika bolesti i insekata, i razvijen je softver / veb aplikacija (90% razvijenost) za interpretaciju rezultata merenja, identifikaciju bolesti i štetočina i njihovih faza.

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech