Canandi

  Canandi

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   Ogrlice za praćenje i dresuru lovačkih pasa i zaštitu divljih životinja
  • Oblast poslovanja
   Informacione tehnologije
  • Sedište
   Niš-Crveni Krst
  Pregled finalista

  Projektna ideja

  Lov predstavlja najstarije čovekovo zanimanja. Danas 25 miliona ljudi ima tu strast i ljubav prema prirodi. Preko 70% lovaca danas poseduje 2 ili više pasa, a kako su posebno obučeni, njihova novčana vrednost je preko 5000€ po psu. Ali lovci imaju veliki problem da zaštite svoje pse od gubitka i krađe (samo u Francuskoj godišnje se izgubi ili ukrade 60 hiljada pasa). Canandi je identifikovao probleme i detaljno istražio tržište kroz saradnju sa LSS - Lovačkim savezom Srbije i FACE - Evropskim udruženjem za lov i zaštitu, koje okuplja 7 miliona lovaca. Među njima, 81% lovaca je već koristilo ogrlice za praćenje i svi izrazili su nezadovoljstvo kvalitetom, usled gubitka signala, prodora vlage, loše funkcionalnosti ili visokih troškova, a 92% lovaca bilo je spremno da kupi pouzdan sistem.

  Tako je nastao CANANDI - Internet of Things sistem za praćenje pasa koji se sastoji od ogrlice za pse, lovačkog prijemnika i mobilne aplikacije. Zahvaljujući Canandi ogrlici vlasnici pasa u svakom trenutku znaju položaj svojih ljubimaca. Inovativnost koja je do sada postignuta se ogleda u dvostrukom režimu prenosa podataka IoT-LoRa i GSM mreža, pametnoj IoT mreži za deljenje korisnih informacija između lovaca, analizi prikupljenih podataka i davanja saveta lovcima pomoću ML modela.

  Glavni proizvod, ogrlica za praćenje lovačkih pasa, je razvijen i prodato je 100 primeraka. U međuvremenu je otkriven dodatni tržišni potencijal u oblasti monitoringa divljih životinja, s obzirom da veliki broj istraživača i lovaca ulaže napore u očuvanje i praćenje retkih divljih vrsta i raznovrsnosti životinsjkog sveta. Modifikacijom postojeće ogrlice za praćenje pasa razvijen je MVP ogrlice za praćenje retkih divljih vrsta (medved, šakal, jelen) i testiran je u realnim uslovima. Canandi je dobio smo sredstva Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije i fonda Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Niša, a kroz StarTech projekat planirano je unapređenje ogrlice za praćenje pasa kroz razvoj dodatnih hardverskih funkcionalnosti i iOS aplikacije za mobilne uređaje, kao i proizvodnja prve verzije proizvoda Canandi WILD za monitoring divljih životinja.

  Canandi čine doktori nauka, vodeći lovci, stručnjaci za telekomunikacije, hardver, softver i razvoj poslovanja. Osnivači Canandi kompanije su profesori u visokom obrazovanju koji kao stalni članovi akademske zajednice i Univerziteta u Nišu imaju dugogodišnju saradnju sa svim naučnim i akademskim institucijama koje su značajne za razvoj proizvoda. Članovi Canandi Tima su i mentori u startup zajednici, spremni da prenose svoja znanja i iskustva da bi pomogli razvoj novih startup kompanija.

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech