White Lemur

  White Lemur

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   SOMA ACOUSTICS – akustički paneli od Biosporina kao alternativa plastici
  • Oblast poslovanja
   Biotehnologije
  • Sedište
   Beograd-Zvezdara
  Pregled finalista

  Projektna ideja

  Kao deo Startech programa 2021, SOMA tim je razvio i započeo komercijalizaciju proizvoda napravljenih od Biosporina u okviru projekta Bioworks. Cilj je da se u novoj fazi projekta omogući dalji razvoj i širenje na veća tržišta, uključujući inostrano tržište, sa čitavom paletom Biosporin proizvoda, uz lansiranje i komercijalizaciju novog proizvoda - SOMA akustičkih panela napravljenih od Biosporina.

  Biosporin ima iste mehaničke i bolje hemijske i termičke osobine kao polistiren, sa svojstvima apsorpcije udara i zvuka, devet puta je lakši od vode i nezapaljiv je. Pravi se isključivo od poljoprivrednog otpada, potpuno je biorazgradiv i razlaže se u organsko đubrivo koje povećava plodnost zemljišta. Njegova proizvodnja zahteva 98% manje energije od polistirena i nema emisiju štetnih gasova. SOMA akustički paneli su paneli koji apsorbuju zvuk, a napravljeni su od micelijuma.

  Ekološki paneli od Biosporina su alternativa tradicionalnim akustičkim panelima, koji su često napravljeni od neobnovljivih materijala i tretirani štetnim hemikalijama. SOMA akustički paneli imaju niz prednosti u odnosu na tradicionalne akustičke panele. Veoma su efikasni u apsorbovanju zvuka, a takođe su biorazgradivi i kompostabilni, što ih čini održivim izborom za akustički tretman u zatvorenim prostorima. Pored toga, SOMA akustički paneli imaju jedinstven, organski izgled koji može dodati zanimljiv vizuelni element prostoru.

  Vrednost za klijente i tržište leži u činjenici da Biosporin, zahvaljujući svojim mehaničkim i hemijskim karakteristikama, predstavlja održivu, potpuno zelenu alternativu većini postojećih akustičkih panela na tržištu. Ključna vrednost za SOMA akustičke panele je da su ekološki prihvatljivi i nezapaljivi, efikasni su u apsorpciji zvuka. Akustički paneli napravljeni od održivih materijala mogu pomoći u smanjenju uticaja na životnu sredinu i promovisanju zdravijeg unutrašnjeg okruženja, čineći ih odgovornijim i održivijim izborom za akustički tretman u zgradama i poslovnim prostorima.

  Da bi se paneli kvalifikovali za lokalno tržište i izvoz u EU, potrebni su međunarodni sertifikati za ove proizvode, i kroz projekat je planirano obezbeđivanje kompletne sertifikacije potrebne za komercijalizaciju, kao i podrška marketinškim aktivnostima vezane za izlazak na tržište. Lansiranje proizvoda na tržište omogućilo bi izlazak u zemlje EU, koji bi poslužio i kao platforma za lansiranje ostalih proizvoda. 

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech