Sanum per fructus

  Sanum per fructus

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   Razvoj i primena softverskog rešenja tipa ERP
  • Oblast poslovanja
   Poljoprivreda / Prehrambena industrija
  • Sedište
   Kragujevac
  Pregled finalista

  Projektna ideja

  Sanum Per Fructus se bavi trgovinom prirodnog meda. Firma je nastala 2016. i od tada beleži konstantan trend rasta. Koreni ovog biznisa stari su više od 100 godina, koliko se porodica jednog od suosnivača bavi pčelarstvom. Deo proizvoda se izvozi, dok je jedan deo proizvoda namenjen domaćem i lokalnom tržištu regiona. Firma je sertifikovana za FFC 22000 standard (HASAP i ISO) i zapošljava deset osoba, od čega se tri zaposlena bave finansijskim pitanjima poput plaćanja dobavljačima, provere količina i cena, naplate od kupaca, uz podršku eksterne knjigovodstvene agencije.

  Izazov koji firma ima se odnosi na poslovni proces. Broj dobavljača (pčelara) od kojih firma vrši otkup meda je svake godine sve veći i u 2022. je premašio 600 pčelara. Kako za svakog dobavljača treba napraviti otkupni list, ugovor, dokumentaciju, izvršiti obaveze prema njemu, logistički organizovati i sprovesti sve kako bi se med našao prvo u laboratoriji, radi kontrole kvaliteta, a zatim i u hali za čuvanje i pakovanje - postojeći poslovni proces kasni za dinamikom rada.

  Izazov bi se mogao rešiti uvođenjem ERP (Enterprise Resouce Planning) softverskog rešenja. Rešenje se odnosi na digitalnu transformaciju i odnosi se na unapređenje poslovnih procesa, rešavanje postojećih izazova sa upravljanjem svim poslovnim procesima sa kojima se firma suočava.

  Uvođenje ERP će doneti znatno poboljšanje poslovnog procesa, uštede u vremenu rada, povećanje brzine i tačnosti rada, poboljšanje efikasnosti i efektivnosti u radu. Za dobavljače, ovo rešenje bi značilo znatno bržu obradu njihovih podataka, bržu isplatu prema otkupu i svakako jasnu i preglednu komunikaciju. Za klijente firme, ovo rešenje bi dovelo do unapređenja efikasnosti u obradi podataka prema njima, sa boljom analizom istorije kupovine, a posledično i do povoljnijih cena robe, zahvaljujući istoriji.

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech