TELOS

  TELOS

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   Efikasniji solarni paneli
  • Oblast poslovanja
   Energetika i rudarstvo
  • Sedište
   Beograd-Vračar
  Vrati se na glasanje

  Projektna ideja

  Solarna energija je čist, jeftin, obnovljiv izvor energije, globalno dostupan i predstavlja praktično beskonačan izvor energije. Iako je ova tehnologija dostupna decenijama i dalje postoje izazovi u pogledu njene efikasnosti, što onemogućava proizvodnju u manje sunčanim delovima sveta.

  S obzirom na trenutnu situaciju u smislu potražnje za energijom, posebno iz obnovljivih izvora, unapređenje efikasnosti solarnih sistema predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta velikih ekonomija poput EU, Kine, SAD, ali i Srbije. Solarna energija najčešće se proizvodi putem fotonaponskih (fotovoltaičnih) solarnih panela (PVP), ali ovaj mehanizam suočava se sa dva velika međusobno povezana problema - relativno niska efikasnost instaliranih solarnih panela (18-23%), i varljiva profitabilnost, koja zavisi od mesta gde se solarne elektrane mogu profitabilno graditi.

  Telos donosi rešenje u vidu pojačavačke jedinice koja se postavlja između fotonaponskog panela i električne mreže, gde uzima električnu energiju proizvedenu od PV panela i pojačava je, čime se povećava proizvodnja električne energije za u proseku 12- 15%.  Telos je plug&play rešenje, koje ne zahteva dodatni prostor u solarnoj elektrani, fabrici ili krovu, jer se smešta ispod solarnih panela i ne zahteva veoma skupa dodatna ulaganja u infrastrukturu, u poređenju sa nekim drugim metodama.

  Kroz StarTech projekat, tim planira ravoj prototipa koji se može testirati u relevantnom okruženju (TRL7), a zatim dodatno podesiti/unaprediti da bi dostigao fazu TRL8 i prošao sertifikaciju. Očekuje se da će prva prodaja biti ostvarena odmah nakon uspešnog testiranja u okviru odabranih SE i pre sertifikacije. Telos na ovaj način može transformisati proizvodnju solarne energije, sa velikim pozitivnim uticajem na usvajanje solarne energije, ali i proces prelaska na obnovljive izvore energije.

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech