SMART WATERING SOLUTIONS

  SMART WATERING SOLUTIONS

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   Predikcija mraza i testiranje algoritma u voćnjacima
  • Oblast poslovanja
   Poljoprivreda / Prehrambena industrija
  • Sedište
   Novi Sad
  Vrati se na glasanje

  Projektna ideja

  Poljoprivrednici često nemaju precizne informacije koje im pomažu u donošenju odluka kada i koliko je potrebno navodnjavati pojedinačne kulture. Dugogodišnje iskustvo ukazuje da oslanjanje na proračun režima navodnjavanja kroz vodni bilans i evapotranspiraciju nije dovoljno precizno, jer vizuelno posmatranje ne otkriva precizno da li su biljke previše vlažne ili zagušene velikom količinom vode, što na kraju dovodi do redukovanih prinosa. Sa ovim problemom se po proceni globalno suočava 10.000.000 voćara koji koriste navodnjavanje kap po kap. Svako od njih troši 90 sati mesečno na upravljanje navodnjavanjem, ili oko 1000€ mesečno na konsultante koji ih savetuju kada i koliko da navodnjavaju, i radnike koji ručno upravljaju navodnjavanjem.

  Smart Watering donosi rešenje kao digitalni konsultant za navodnjavanje, automatizovani operater i analitičar, dostupan 24/7/365, koji omogućava pametno i bezbrižno navodnjavanje pomoću uređaja na terenu i mobilne aplikacije. Smart Watering je namenjen prvenstveno za daljinsko upravljanje navodnjavanjem, ali senzori i tehnologija omogućuju i proces fertigacije – odnosno istovremenog doziranja vode i đubriva. Sistem dopunjuje postojeće sisteme za merenje, jer putem senzora u polju meri pH i EC vrednosti, kao i vlažnost zemljišta. Sa uređajima i senzorima na terenu koji su povezani sa aplikacijom u Cloud-u, Smart Watering pomaže uzgajivačima da pametnije odlučuju i da proces obavljaju sa distance, dok oni svoje vreme posvećuju drugim operacijama na farmi. Pored toga, kroz optimizovanu potrošnju vode, Smart Watering štedi 405 litara vode po hektaru – količinu vode koja pokriva godišnju potrošnju vode za 2 prosečna evropska domaćinstva.  U ovom trenutku preko 80 kompanija u Srbiji i regionu koristi osnovnu verziju proizvoda.

  Smart Watering je 2016. pobedio na nacionalnom takmičenju Future Agro Challenge i tako dobio šansu da predstavlja Srbiju na svetskom finalu u Južnoj Africi. U 2017. godini dobili smo priznanje za preduzetništvo na takmičenju Youth Heroes u organizaciji Exit fondacije i NIS-a. Kroz StarTech projekat, tim ima za cilj da nabavi laboratorijsku opremu za razvoj hardvera, SENSE uređaje za testiranje algoritma u polju i konsultantsku podršku za tumačenje rezultata i organizaciju ogleda.

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech