HIVEMIND

  HIVEMIND

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   HERMES Funkcionalna neurostimulacija – Učitelj Hoda
  • Oblast poslovanja
   Elektronika i elektrotehnika
  • Sedište
   Beograd-Čukarica
  Vrati se na glasanje

  Projektna ideja

  Pad stopala (FD) je abnormalnost hoda u kojoj prednje stopalo pada i ne može se podići tokom koračanja, uz nemogućnost podizanja prstiju ili stopala od skočnog zgloba. Trenutne metode lečenja FD su ograničene na pomoćne uređaje koji su neprilagodljivi i nedinamični, dugoročno štetni po zdravlje, nepraktični ili izuzetno skupi i nedostupni.

  Hivemind je razvio HERMES FES, nosivi uređaj za elektrostimulaciju koji se neinvazivno nosi na telu, koji vraća funkcionalnost, poboljšava pokretljivost, smanjuje umor i poboljšava stanje pacijenata obolelih od pada stopala. Uređaj omogućava potpunu personalizaciju brige o pacijentima aktivnim i dinamičnim praćenjem parametara hoda i donošenjem odluka u realnom vremenu putem algoritama podržanih mašinskim učenjem, uz ergonomski i estetski dizajn koji omogućava integraciju u odeću čime doprinosi podizanju samopouzdanja kod osobe koja ga nosi. HERMES je takođe znatno pristupačniji (predviđa se da će biti oko 5 puta jeftiniji) od prosečnih elektrostimulacijskih uređaja na tržištu, i mnogo prilagodljiviji - kod svih drugih FES uređaja, korisnik mora da se prilagodi unapred programiranom impulsu, koji ne dozvoljava pacijentu da prilagodi svoj hod uslovima u realnom vremenu što uzrokuje neobičan hod i neprirodan stil hodanja. Kroz stimulisanje normalnih funkcija, HERMES omogućava oporavak nerava i mišića kod pacijenta.

  Za hardverski aspekt uređaja, tim je osvojio grant Fonda za Inovacionu delatnost, a posebnu motivaciju i uvid u potrebe pacijenata donosi činjenica da je jedna od članica tima pogođena sindromom palog stopala.

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech