GOLDEN BEE

  GOLDEN BEE

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   Beeamond: uzgoj pčela u kućnim uslovima
  • Oblast poslovanja
   Poljoprivreda / Prehrambena industrija
  • Sedište
   Beograd-Čukarica
  Vrati se na glasanje

  Projektna ideja

  Golden Bee donosi inovativan Beeamond sistem koji prvi put omogućava uzgoj pčela u kućnim uslovima i zatvorenom prostoru. Beeamond se sastoji od pčelinje košnice napravljene od providnog klirita, i pomoćnih elemenata dizajniranih tako da pružaju mogućnost sakupljanja meda, polena i propolisa, kao i mogućnosti inhalacije pčelinjim vazduhom i terapije pčelinjim otrovom. Trenutno na tržištu, od svih poznatih rešenja i zavedenih pronalazaka, ne postoji mogućnost prikupljanja i konzumacije pčelinjih proizvoda bez otvaranja košnice, korišćenja dodatne opreme i nadimljavanja pčela, što nije izvodljivo u kućnim ili drugim zatvorenim prostorima. 

  Celokupna apitehnika prilagođena je uslovima zatvorenog prostora tako da je moguće sprovesti sve mere od naseljavanja i donaseljavanja (kolonizacije) samog sistema pčelinjim biološkim materijalom, dodavanja pčelinje matice, prihranjivanja zajednice i celokupnog održavanja bez kontakta i narušavanja rada i funkcije jednog pčelinjeg društva. Sistem donosi trostruke benefite:

  1) zdravstveni - prikupljanje pčelinjih proizvoda (med, polen, propolis) i apiterapija (kućna aplikacija pčelinjeg otrova i mogućnost inhalacije pčelinjim vazduhom)
  2) polinacija - podstiče se naseljavanje pčela čime se podstiče oprašivanje biljaka što indirektno ima veliki uticaj na lokalni ekosistem i održavanje biodiverziteta.
  3) pomoć u smanjenju ugroženosti pčela - upotrebom Beeamond sistema mogu se čuvati različite rase pčelinjih zajednica i tako utičemo na rasprostranjenost pčela i njihovo očuvanje usled ugroženosti (CCD sindrom).

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech