BEEHOLD

  BEEHOLD

  Opšte informacije

  • Naziv projekta
   Beehold - pčelarov digitalni asistent
  • Oblast poslovanja
   Informacione tehnologije
  • Sedište
   Niš-Pantelej
  Vrati se na glasanje

  Projektna ideja

  Uprkos činjenici da živimo u digitalnom dobu, savremeno pčelarstvo i dalje se oslanja na principe postavljene pre 250 godina. Poseban izazov za pčelare predstavlja prikupljanje tačnih i preciznih informacija koje ne mogu uvek da dobiju kompleksnim ručnim pregledom košnica, kao i donošenje odluka o optimalnim i pravovremenim aktivnostima, za šta je potrebno veliko znanje i iskustvo. Proces inspekcije zahteva otvaranje košnica i vizuelni pregled saća, a svaka košnica se pregleda u proseku 15 puta godišnje dok u međuvremenu pčelar nemanikakav uvid u stanje pčelinjeg društva.

  Beehold digitalizuje proces pregleda pčelinjih društava, omogućava daljinsko praćenje i daje preporuke za optimalno pčelarenje. Koristeći Beehold tehnologiju pčelari
  mogu da izvrše “on-line” pregled pčelinjih društava, samo pomoću računara ili mobilnog telefona. Nadzor se vrši u realnom vremenu, bez fizičkog prisustva na pčelinjaku i bez obzira na doba dana, vremenske prilike ili temperaturu. S druge strane, tehnologija veštačke inteligencije integrisana u Beehold sistem, pruža detaljne i pravovremene preporuke za optimalne radnje u cilju povećanja prinosa meda i obezbeđivanja nesmetanog funkcionisanja pčelinjih društava.  Na tržištu još uvek ne postoji tehnologija koja u potpunosti rešava navedene probleme a postojeća konkurentska rešenja koriste indirektne podatke kao što su: temperatura, vlažnost, težina i sl. i pružaju ograničene informacije u vezi stanja pčelinjih društava. Beehold biznis model se definiše kao HAAS (Hardware as a Service) sa hibridnim modelom monetizacije. Kompanije je do sada uspešno razvila dva prototipa uređaja koji su testirani u Srbiji i Keniji i trenutno privodi kraju razvoj MVP verzije sistema koji će biti plasiran na tržištima Srbije, Bugarske i Severne Makedonije. 

  Da li se slažete sa politikom privatnosti?

  Slažem se Politika privatnosti StarTech