[RTS] Frilenseri mogu da sačekaju i onlajn prijave porez, kako će to izgledati u praksi

U Srbiji ima oko 10.000 frilensera, odnosno toliko ih je registrovano. Oni ostvaruju prihode tako što sarađuju sa fizičkim licima, domaćim ili stranim, i sa stranim firmama.

"Došao je trenutak da frilenseri po novom modelu prijave i plate porez za prvi kvartal i to bi morali da učine tokom aprila, ali doneta je odluka da mogu da pričekaju do početka rada portala, preko kojeg će to moći da urade elektronski", kaže Ivan Radak iz Naleda.

Početak rada portala frilenseri očekuje se u drugom kvartalu.

"Tada će moći elektronskim putem da se prijave na osiguranje, dobiće jednostavnu uplatnicu, sa jednim računom, jedan iznos uplaćuju i tako rešavaju sva pitanja oko poreskih obaveza", objašnjava Radak.

Kamate neće biti za one koji prijave i uplate porez u roku od 30 dana od početka rada portala Frilenseri.

Razlika u prijavama

Frilenseri koji to žele prijavu mogu da podnesu već danas na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala i novu PP OPO-K prijavu.

"PP OPO poreska prijava postoji odavno i može da je koristi onaj ko već sada želi da prijavi i plati porez za prvi kvartal, a PP OPO-K je prijava koja će se popunjavati putem protala", navodi Radak.

Ove dve prijave su iste u gornjem delu gde su osnovni podaci, a u donjem delu je druga prijava jednostavnija.

"U PP OPO prijavi ste morali da unosite šifru svake vrste prihoda i broj dana i broj sati i osnovicu za porez i osnovicu za doprinose, a kod PP OPO-K je prijava jednostavnija, unosite samo iznos ostvarenih prihoda i zaokružujete da li hoćete model 1 ili 2 i da li ste zdravstveno osigurani", objašnjava Ivan Radak.

Kom frilenseru odgovara opcija 1, a kom opcija 2

Prilikom prijave poreza u svakom kvartalu možete da izaberete da li porez plaćate po opciji 1, ili opciji 2, u zavisnosti od ostvarenih prihoda.

"Mi smo pravili računicu i videli da je granica negde oko 160.000 dinara. Ako zarađujete 153.000 tokom meseca, bolja je opcija 1, imaćete niži porez, a ako ste iznad tog nivoa, bolja vam je opcija 2", objašnjava Radak.

Porez je sada oko 20 odsto za opciju 2, a bio je preko 40, dok je za početne iznose 6 do 7 odsto.

Koje su još prednosi portala Frilenseri

Na portalu Frilenseri korisnici će moći i da procene da li su zaista frilenseri, odnosno da li se mogu oporezivati prema tom modelu.

Portal će sam izbacivati i koja je opcija najpovoljnija za korisnika nakon što popuni polja o tome ko je isplatilac, u kom je statusu korisnik (zaposlen, nezaposlen, student, penzioner), da li je rezident, da li ima zdravstveno osiguranje.

Portal će, bez obzira na to u kojoj je valuti unet iznos prihoda, obračunati porez u dinarima.

"Na portalu možete otvoriti svoj nalog i tu da redovno unosite svoje prihode i sistem to sve obradi. Vrlo je jednostavno, svako može to da koristi", rekao je Radak.

 

Da li se slažete sa politikom privatnosti?

Slažem se Politika privatnosti StarTech