Saradnja NALED-a i Ambasade Republike Finske u Srbiji

Predstavnici NALED-a i kompanije Philip Morris International sastali su se danas sa ambasadorom Republike Finske u Beogradu Nj.E. Kimom Lahdevirtom i ekonomskim savetnikom Ivanom Madžarevićem, kako bi razgovarali o mogućnostima saradnje u oblasti inovacija i inovativnog preduzetništva. Plan je da se na jesen organizuje studijska poseta Finskoj kako bi se predstavnici države, privatnog sektora i akademske zajednice upoznali sa najboljim inovativnim praksama ove zemlje i razmenili iskustva sa ciljem transformacije Srbije iz tradicionalne u izvozno orijentisanu ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

Pored toga što je treći put zaredom proglašena za najsrećniju zemlju na svetu, Finska je šampion u razvoju inovacija - globalni indeks inovativnosti proglasio ju je za najbolje poslovno okruženje u svetu. Ova zemlja je lider i po broju projekata u direktnim stranim investicijama u skandinavskim zemljama, šampion je digitalne konkurentnosti u Evropskoj uniji, a u svetu je prva u dostupnosti najnovijih tehnologija. Finska je predvodnik u obezbeđivanju veština budućnosti za obrazovanje mladih, a sposobnost finske radne snage zauzima drugo mesto u svetu.

Lidersku poziciju Finska je zaslužila zahvaljujući strukturnoj transformaciji iz ekonomije zasnovane na investicijama u ekonomiju zasnovanu na znanju, pa je tako i tradicionalnu industriju prerade drveta pretvorila u high tech. Finska godinama unazad odnosi pobedu PISA testiranjima, ima najrazvijenije kolektivne kompetencije i praktičnu primenu veštačke inteligenciju u svetu, a i revolucionarna istraživanja u domenu društvenih inovacija.

Sastanak sa Ambas 2.jpg