[RTS] Frilenseri dužni da prijave i plate porez do kraja jula, većina uplaćuje i penzijsko osiguranje

Ostalo je još desetak dana da frilenseri prijave i plate porez preko "frilensera", posebnog portala Poreske uprave. Irena Đorđević, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla je da je oko hiljadu frilensera podnelo poresku prijavu za dvadesetak dana. 

"To je očekivan broj prijava. Prvi put se uspostavlja sistem da frilenseri sami prijavljuju porez. Na njima je odgovornost da primanja legalno prijave. Nadamo se da će broj biti veći", navodi Đorđevićeva.

Poslovi frilensera

Prema njenim rečima, oko 60 odsto frilensera preko portala opredeljuje se da uplaćuje doprinose za penzijsko osiguranje. "Ne postoji tačna evidencija kojim se poslovima bave, ali prema istraživanju, većina njih su programeri, veb-dizajneri ili daju časove stranih jezika...", kaže Đorđevićeva.

Ističe i da frilenseri nisu jedino oni čiji su poslodavci stranci, već da rade i za domaća fizička lica. Đorđevićeva objašnjava i da frilenseri mogu preko portala da se opredele za jedan od dva modela, uz određene pogodnosti.

"Prvi model je isplativ u finansijskom smislu – 160.000 dinara, a imaće pokriveno zdravstveno osiguranje, ali vam ne ide radni staž. Drugi model, u finansijskom smislu je skuplji, ali ide vam penzijski staž. Isplativost je relativna", poručuje Đorđevićeva.

Pokretanje postupaka

Đorđevićeva ističe da pre podnošenja poreske prijave, frilenseri treba da se prijave na socijalno osiguranje preko PIO fonda.

"Ako ne podnesu prijavu u roku, mogu da naknadno podnesu prijavu neblagovremenu. Ako ni tada ne podnesu, kontrola poreske uprave pokreće postupak da je frilenser uz kamatu podnese", zaključuje Irena Đorđević iz NALED-a.

https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5238405/frilenseri-porez-prijava-rok.html

 

Da li se slažete sa politikom privatnosti?

Slažem se Politika privatnosti StarTech