Otvoren konkurs za StarTech grantove do 50.000 dolara i Program ubrzanog razvoja

Inovatori u Srbiji po četvrti put imaju priliku da se prijave na StarTech program i dobiju do 50.000 dolara bespovratne pomoći. Osim toga, ove godine uveden je i konkurs za Program ubrzanog razvoja koji obuhvata obuke i mentorstvo, kao i podršku u izradi i plasiranju materijala koji naše inovatore treba da predstave u najboljem svetlu potencijalnim investitorima, a njihove proizvode stranim tržištima. Ovo uključuje i mogućnost učešća na događajima za povezivanje startapa i investitora i na međunarodnim sajmovima i izložbama.

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije, a sa ciljem  ubrzanog privrednog rasta i transformacije naše ekonomije u digitalnu, izvozno orijentisanu i zasnovanu na znanju i inovacijama.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović izjavila je da je veoma značajno što je fokus StarTech-a na povezivanju fakulteta, naučno-istraživačkih organizacija i privrede sa ciljem da se olakša razvoj inovativnih proizvoda i usluga.

- Ovaj projekat već tri godine doprinosi ključnim prioritetima Vlade Republike Srbije, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnosti i novim tehnologijama. Zajedno sa partnerima iz kompanije PMI i NALED-om gradimo novi inovacioni ekosistem sa željom da pružimo podršku inovatorima, kako bismo došli do snažnijeg ekonomskog razvoja, ali razvoja društva u celini – rekla je dr Begović.

Na ovakvim reformskim poduhvatima javni i privatni sektor moraju da rade zajedno, zaključio je Ivan Miletić, direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope u kompaniji Philip Morris.

- Kada smo pokretali StarTech imali smo jasan cilj, a to je transformacija domaće ekonomije tako da bude zasnovana na znanju. Projekat je doprineo da se poveća broj inovativnih biznisa kod nas, stvore bolji uslovi za inovatore i Srbija pozicionira kao zemlja koja podstiče i podržava inovativne biznise. Ono što je zanimljivo jeste da smo paralelno sa ovim projektom mi bili takođe u procesu transformacije naše kompanije ali i cele industrije – kazao je Miletić.

Jelena Bojović, programska direktorka u NALED-u, saopštila je da su za naredna dva konkursa opredeljena bespovratna sredstva u iznosu od milion dolara.

- Nakon prve tri godine programa, tokom kojih je podrška u većoj meri bila usmerena na inovacije u ranoj fazi razvoja, nastavljamo aktivnosti sa fokusom na projekte većeg nivoa spremnosti za izlazak na domaća i strana tržišta investicija, proizvoda i usluga. U ovom ciklusu zato ćemo dodeliti najmanje deset većih grantova i pružiti podršku kroz Program ubrzanog razvoja – objasnila je Bojović i dodala da je svim zainteresovanim dostupna do 10. maja i besplatna stručna podrška za pripremu prijave za konkurs.

StarTech je do sada podržao 82 inovacije kroz grantove od oko tri miliona evra. Među nagrađenim su uređaji za rehabilitaciju kod neuroloških oboljenja, merenje temperature beba, praćenje pasa, mobilni skener glave,  softver za automatsko prevođenje na znakovni jezik, aplikacije za praćenje poljoprivredne proizvodnje, probiotik za dijabetes, suplement protiv helikobakterije, sistem za prevenciju šumskih požara...

Da svoju ideju realizuju i stvore robota za poljoprivredne poslove uz pomoć StarTech projekta pošlo je za rukom COMING Computer Engineering, a predstavnica ove kompanije Višnja Crnogorac pozvala je sve zaintersovane da se prijave na novi krug konkursa.

- Veoma je bitno da postoje ovaki projekti, nama je veoma značila podrška koju smo dobili. U Srbiji postoje putevi da ideje postanu stvarnost. Mi smo razvili robota u saradnji sa Mašinskim fakultetom iz Niša – rekla je Crnogorac.

Rok za prijave je 31. maj, a detaljne informacije o programu, svim uslovima i neophodnoj dokumentaciji za učešće, mogu da se nađu na sajtu www.startech.org.rs. Za sve dodatne informacije tu je i Kontakt centar na adresi info@startech.org.rs  i broju telefona 0800 000020.

StarTech konferencija za medije (2).jpg
StarTech konferencija.jpg
dr Jelena Begović, ministarka.jpg
Ivan Miletic, PMI.jpg
Jelena Bojovic, NALED.jpg
Visnja Crnogorac, COMING.jpg

Da li se slažete sa politikom privatnosti?

Slažem se Politika privatnosti StarTech