Jakovljević: Problemi se rešavaju znanjem

Kompanija Filip Moris će u saradnji sa Vladom Republike Srbije kroz projekat StarTech sa 5 miliona dolara podržati preduzetnike, privrednike ili naučnike kojima nedostaju sredstva da svojim inovativnim idejama, digitalizuju, transformišu i unaprede prvo svoj bizni, a posledično i privredu Srbije.

- Često se kaže da je „neophodnost majka inovacija“. To praktično znači da svaka promena ili krizna situacija definiše potpuno nove potrebe, za koje je neophodno tražiti inovativna rešenja, jer ih postojeća ne mogu zadovoljiti. Primera radi, da se nije pojavio strah od zaraze, verovatno se na tržištu nikada ne bi našla „metalna jakna“, koja se izgledom i udobnošću ne razlikuje od dosadašnjih, ali je napravljena od 11 kilometara bakarnih vlakana kako bi onoga ko je nosi, zaštitila od virusa. Neće naravno sve nove ideje završiti poput ove na naslovnim stranama, ali inovacije, bile one manje ili više revolucionarne mogu i moraju rešavati još jednu goruću „neophodnost“ – oporavak ekonomije „dan posle“ pandemije. Iako istina „dan posle“ još uvek nije osvanuo, mi smo inspirisani strateškim prioritetima ove Vlade, procenili da je upravo sada pravi trenutak da se finanijski i logistički podrži kreiranje poslovne klime u kojoj se problemi rešavaju znanjem - rekao je Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu povodom potpisivanju Memoranduma o razumevanju sa Vladom Republike Srbije o sprovođenju projekta StarTech.

Kome će i na koji način pružiti podršku StarTech?

- Kompanija Filip Moris apsolutno podržava Vladinu viziju o transformaciji tradicionalne u digitalnu, izvozno orjentisanu ekonomiju zasnovanu na znanju, inovacijama i visokim tehnologijama. Zbog toga smo obezbedili sredstva u vrednosti od 5 miliona dolara za projekat StarTech, kroz koji ćemo uz podršku Vlade i stručnu pomoć NALED-a omogućiti preduzetnicima, privrednicima ili naučnicima koji nemaju dovoljno sredstava ili praktičnog iskustva, da svojim inovativnim idejama, digitalizuju, transformišu, unaprede prvo svoj biznis, a posledično i privredu Srbije. Konkretnije, u naredne tri godine više od 3,5 miliona dolara biće dodeljeno ovoj ciljnoj grupi, kroz bespovratne grantove u rasponu od 25 do 100 hiljada dolara. Drugi deo podrške namenjen je unapređenju regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija, kao i promociji srpskog preduzetništva, inovacija i inovatora

Ideja za projekat inspirisana je inovacijama u okviru vaše kompanije?

- „Neophodnost“ kojom se mi vodimo je rešiti problem pušenja na način koji se razlikuje od dosadašnjih, očigledno neuspešnih, konvencionalnih pokušaja. Kompanija Filip Moris se tom cilju posvetila pre 15 godina, kada je stavljanjem nauke u centar biznisa počela da traži manje štetno rešenje za one pušače koji nisu spremni da ostave cigarete. Tako je nastao IQOS, pre pet godina revolucionarna inovacija, danas već opštepoznat proizvod koji zagreva umesto da sagoreva duvan i time eliminiše većinu štetnih materija koje se nalaze u duvanskom dimu. Sa ovim proizvodom nije prekinut naš proces ulaganja u inovacije i nauku, naprotiv - na tržištu će se pojavljivati i novi bezdimni proizvodi provereno bolji od cigareta, koji će pomoći pušačima da naprave bolji izbor i doprineti javnom zdravlju uopšte.

Ceo razgovor pročitajte na Blic.rs