Finansiranje inovacija: put od ideje do realizacije

Panel diskusijom na temu finansiranje inovacija zvanično je lansiran Mesec inovacija, koji za cilj ima mapiranje ključnih izazova i preporuka za unapređenje inovacionog ekosistema u Srbiji. Snimak panel diskusije možete pogledati ovde.

Na svetski dan nauke, u Muzeju Nauke i tehnike svoje viđenje uslova i mogućnosti za finansiranje inovacija predstavili su Nenad Paunović ispred Kabineta predsednice Vlade Srbije, Luka Pejović, ispred platforme Ventu.rs, Vladimir Jovanović ispred Erste banke, osnivačica Bracelet Maker-a Zoja Kućić, osnivač Joberty-ja Nikola Mijailović i menadžerka za regulatornu reform NALED-a Irena Đorđević.

Tokom panel diskusije učesnici su se saglasili da se inovacioni ekosistem unapredio u poslednjih deset godina, kao i da su različite vrste finansiranja dostupne srpskim inovatorima zavisno od faze razvoja. Sa druge strane, treba jačati ideje ali i organizacione kapacitete startapova, pre svega u domenu finansijskog poslovanja, kako bi se investitori lakše odlučili da u njih ulažu. Dodatni izazovi sa kojima se startapi susreću jesu responzivnost javne uprave, obimna administracija za apliciranje na programe podrške, kao i nedovoljna profilisanost bankarskih uslova za startape.

Tokom kampanje, preduzetnici, istraživači, predstavnici akademske zajednice i svi zainteresovani za razvoj inovacionog ekosistema, mogu na sajtu Startech programa da nominuju nove inicijative, probleme na koje nailaze, kao i rešenja. Najbolji predlozi postaće deo prve Sive knjige inovativnog i visokotehnološkog preduzetništva koju priprema NALED i koju će u narednim mesecima predstaviti javnosti, institucijama i Savetu za podsticanje razvoja digitalne ekonomije.

Tokom Meseca inovacija biće održana još dva okrugla stola u Nišu i Novom Sadu koji se mogu pratiti i uživo na www.startech.org.rs. Susret u Nišu biće posvećen temi saradnje nauke i privrede, dok će u Novom Sadu biti predstavljena analiza o stanju inovacija u Srbiji.

Panel_Mesec_inovacija_StarTech_9.11 (2).JPG
Violeta_Jovanovic_Mesec_inovacija_StarTech_9.11 (1) (Large).JPG
Violeta_Jovanovic_Mesec_inovacija_StarTech_9.11 (3) (Large).JPG
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (28).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (23).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (10).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (7).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (49).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (46).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (45).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (39).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (38).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (61).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (71).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (69).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (66).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (62).jpg
Novembar_09_Okrugli_sto_Mesec_inovacija_Startech (51).jpg