Dia Solution

NOVI PROBIOTIK ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA DIJABETESA I PREDIJABETESA

BabyFM logo.png                    

Dia Solution 

natasag@imgge.bg.ac.rs

Preuzmite: Info list

Dijabetes je jedna od najzastupljenijih globalnih nezaraznih bolesti koja pogađa 10% globalne populacije, dok je 30% populacije u riziku (predijabetes). Kao sedmi uzrok smrtnosti povezan je sa smanjenim kvalitetom života i visokim rizikom od razvoja niza ozbiljnih bolesti (slepilo, bolesti bubrega, jetre i srca). Pored terapije (insulin) oko polovine ljudi sa dijabetesom uzima dijetetske suplemente da bi izbegli komplikacije povezane sa dijabetesom. Većina suplemenata (alfa-lipoična kiselina, hrom, folna kiselina, tiamin, cimet) izazivaju i neke neželjene efekte (hipoglikemiju, oštećenje jetre, osip ili dijareja.

DiaSolution su dizajnirali inovativni probiotik za ublažavanje simptoma dijabetesa kao potpuno prirodni proizvod sa zaštitnim efektima na ćelije pankreasa, jetre i bubrega, koji doprinosi poboljšanju kvaliteta života pacijenata bez ikakvih neželjenih efekata. Protektivni efekti su već dokazani u pretkliničkim studijama na životinjama, a dodatno testiranje u kliničkoj studiji je ugovoreno sa Medicinskim fakultetom u Beogradu.

TRŽIŠNI FOKUS I POTENCIJAL

Očekuje se da novi probiotik do kraja 2022. izađe na domaće tržište, a zatim i na globalno tržište kroz strateško partnerstvo sa vodećim partnerima iz farmaceutske industrije za dve do tri godine. Primarno tržište za probiotik je globalno tržište funkcionalne hrane, posebno hrane sa dodatnom vrednošću za specifične načine ishrane, poput one za regulisanje dijabetesa. Drugo tržište je tržište starter kultura za proizvodnju mlečnih fermentisanih proizvoda, čija je globalna vrednost u 2019. bila 1.100 miliona $ i očekuje se da dostigne 1.450 miliona $ u 2025, sa 5,3% CAGR uglavnom na osnovu rastuće potražnje u mlečnoj industriji.

TIM

Članovi tima imaju dugogodišnje iskustvo u istraživanju, razvoju i komercijalizaciji inovacija i transferu tehnologija: Dr Nataša Golić, Dr Maja Tolinački i dr Milica Živković, molekularni mikrobiolozi specijalizovani u oblasti probiotika, i Damjan Damnjanović, osnivač „Plavog kruga“, srpskog udruženja pacijenata sa dijabetesom.

MOGUĆNOSTI ZA PARTNERSTVO

Projekat je trenutno u fazi pripreme za fazu 1 kliničke studije koja će biti izvedena na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Tim trenutno traži investiciju od 350,000 € za 15% vlasničkog udela za skaliranje kompanije. Nakon što se pokaže efikasnost probiotika za dijabetes, biće potrebna investicija od 1 milion € za 10% vlasničkog udela kao i globalni distributer.

Da li se slažete sa politikom privatnosti?

Slažem se Politika privatnosti StarTech