Cropt

AI PLATFORMA ZA ANALITIKU U POLJOPRIVREDI

                    

CROPT

ockapmapko@gmail.com


gardening-agricultural-activities-during-harvest-season-farmer-collects-statistics-cabbage-harvest-field.jpgU poljoprivredi se procena prinosa smatra “svetim gralom” analitike podataka. Na osnovu ove procene je moguće optimizovati donošenje odluka na terenu, logistiku i prodaju, ali i postaviti nove poslovne modele zasnovane na “futures” ugovorima. Cropt je deep tech startap kompanija koja razvija rešenja na temeljima veštačke inteligencije, uz korišćenje satelitskih slika, istorijskih meteo podataka, mapa zemljišta i elevacije, kao i knjiga polja. Na osnovu predikovanog prinosa u različitim vremenskim scenarijima finansijske kopanije mogu da optimizuju svoju ponudu u pogledu visine kredita i kamatne stope (banke) odnosno visine premije (osiguravajuće kuće).

TRŽIŠNI FOKUS I POTENCIJAL  

Primarno tržište u inicijalnoj fazi su mali i srednji poljoprivrednici u Srbiji. Po podacima Zavoda za statistiku, u Srbiji postoji 600k registrovanih poljoprivrednih gazdinstava (RPG), od kojih je 370k aktivno (kreditno sposobno). Prosečna veličina njive u Vojvodini je 7.2ha, a u Centralnoj Srbiji 4.3ha, gde mali poljoprivrednici imaju prihod od €5.1k, srednji od €12k u proseku a veliki €30k.

lady-poses-dressing-room-with-bright-clothes-shoes-girl-beret-lilac-blouse-looking-camera-pink-background.jpgDRUGE KORISNE INFORMACIJE

Cropt je prvi spinof instituta BioSens i nastao je kao rezultat naučnog istraživanja. Za napredne AgTech algoritme tim je dobio prvo mesto na Syngenta Crop Challengu 2017, gde je iza sebe ostavio timove sa MIT-a, Fraunhofera i drugih prestižnih univerziteta iz SAD i EU. Naredne godine, tim je dobio finansiranje u okviru Fondacije Bila i Melinde Gejts 2018. godine u okviru kog je realizovao projekat za optimalan odabir semena za Meksiko i Afriku. Godine 2019. je uspostavljen kontakt sa domaćom privredom i osnovana kompanija, nakon čega su se ređali projekti: Fond za inovacionu delatnost (Mini Grants), Climate KIC, BlockStart (H2020) i drugi. Ovi projekti su omogućili kompaniji da prikupi podatke za obuku algoritama iz Srbije, Meksika, SAD i drugih država, i razvije mnoge komponente tehnologije potrebne za uspšenu analitiku podataka.

MOGUĆNOSTI ZA PARTNERSTVO

Tokom StarTech projekta će od prototipa koji trenutno postoji, sistem biti unapređen do finalne faze razvoja. Fokus kompanije je trenutno na povezivanju sa poljoprivrednim kompanijama, bankama i osiguravajućim kućama, kao potencijalnim korisnicima tehnologije.

Da li se slažete sa politikom privatnosti?

Slažem se Politika privatnosti StarTech