#61: Bifrost

  /htdocs/Image/00407/Bifrost.png

  Opšte informacije

  • Naziv tima
   Bifrost
  • Oblast poslovanja
   Bifrost
  • Planirano tržište
   Lokalno / regionalno tržište
  • Opstina
   Jagodina

  Gotovo sva hrana koju kupujemo dolazi upakovana u ambalažu za jednokratnu upotrebu. Većina tih ambalaža se ne reciklira, što u velikoj meri doprinosi zagađenju mora, deponija i vazduha. Rešenje za ovaj problem pronađen je u pristupačnoj, praktičnoj i energetski efikasnoj proizvodnji ekološki prihvatljive ambalaže, tanjira i pribora za jelo.

  Bifrost predlaže tehničko rešenje sastavljeno od 3 mašine, koje najpre čiste stabljike konoplje od lišća i grana – bez oštećenja stabljike, zatim meša konoplju u materijal koji se kasnije granulira i na kraju oblikuje u ploču i predmete za jednokratnu upotrebu, poput ambalaža, tanjira, pribora za jelo, cevi, izolacionih materijala. Krajnji proizvod napravljen ovim sistemom biće od 100% prirodnih materijala, 100% biorazgradiv, jeftiniji za proizvodnju i skratiće lanac snabdevanja za jednokratnu upotrebu.

   

  U poređenju sa sličnim rešenjima, sistem Bifrost:

  ● Zahteva manje obuke za upotrebu i manje prostora za skladištenje

  ● Jeftiniji je

  ● Nudi mobilnost i usklađenost sa mašinama koje su već u vlasništvu poljoprivrednika (poput traktora i motokultivatora) i

  ● Može se postaviti za kućnu upotrebu, ali i u opsežnim proizvodnim sistemima. Bifrost je zamišljen kao fabrički posao, sa opcijom da preraste u franšizu u kasnijim fazama razvoja. Počeće kao B2B model, a kada se postigne finansijska održivost i održivost resursa, nudiće se i krajnji proizvod (ambalaže i pribor za jelo) kao B2C model. Čvrsto verujemo da je ovo takođe dobra prilika za našu zemlju da povrati evropsko vođstvo u proizvodnji konoplje. Krajnji proizvodi biće veoma traženi nakon što zabrana korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu pogodi EU 2022. godine.