Prva sednica Saveta za podsticanje digitalne ekonomije

Savet za podsticanje razvoja digitalne ekonomije, inovacija, visoko-tehnološkog preduzetništva i digitalizacije (Savet) održao je danas Prvu sednicu, kojom je predsedavala predsednica Vlade Ana Brnabić. U fokusu Saveta biće 35 projekata iz oblasti digitalne ekonomije, koji se implementiraju u periodu od 2020. do 2024. godine, a ukupna opredeljena sredstva za njihovo sprovođenje iznose 177,6 miliona evra.

Predsednica Vlade istakla je da je Srbija posebno značajne rezultate postigla u obrazovanju i inovacionoj infrastrukturi, izgradnji naučno-tehnoloških parkova i startup centara, te da je pred Srbijom pet novih prioriteta: veštačka inteligencija, biotehnologija i biomedicina, pametni gradovi, budućnost mobilnosti i upotreba geoprostornih podataka.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić prikazala je trenutno stanje i pravce razvoja e-trgovine u Srbiji i navela da je digitalizacija doprinela duplo većem broju elektronskih transakcija u 2020. godini (32,8 milijarde dinara), u odnosu na 2019. (17,9 milijardi dinara).

Direktor Odeljenja za preduzetništvo i investicije NALED-a, Dušan Vasiljević, predstavio je poziciju Srbije na relevantnim globalnim indeksima digitalne ekonomije i mogućnosti za njihovo unapređenje. Tako se Srbija najbolje kotira na Indeksu ekonomije znanja (13/38), dok je na Evropskom indeksu inovativnosti (29/39) i Blumbergovom indeksu inovacija (48/60) na nižim pozicijama. Kada je reč o skoru Srbije u definisanim oblastima, najbolje rezultate je ostvarila u oblasti sofisticiranost tržišta i sofisticiranost biznisa, a najlošije u sektoru pristup finansiranju i istraživanje i razvoj. Među oblastima kod kojih postoji prostor za unapređenje, ističu se ulaganje u istraživanje i razvoj, dostupnost i troškovi rizičnog kapitala, zaštita intelektualne svojine, saradnja univerziteta i privrede i razvoj klastera.

Sednici su pored pomenutih prisustvovali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, direktor Tima za IT i preduzetništvo Kabineta predsednice Vlade Nenad Paunović, direktor korporativnih poslova Philip Morris kompanije Ivan Miletić i drugi članovi Saveta.

U narednom periodu planirane su redovne sednice na kojima će se raditi na unapređenju položaja Srbije na indeksima koji se odnose na razvijanje digitalne ekonomije, inovacija, visoko-tehnološkog preduzetništva i digitalizacije u poslovanju privrednih subjekata.

Podsetimo, Savet je formiran aprila 2021. godine uz primarnu ulogu da razmatra pitanja i daje predloge neophodne za značajno i sistemsko podizanje obima izvoza u oblasti digitalne ekonomije, povećanje bruto domaćeg proizvoda u svim oblastima, povećanje obima stručnog kadra, poboljšanje infrastrukture za poslovanje, unapređenje primene visokih tehnologija i povećanje ukupne zaposlenosti razvojem inovacionog preduzetništva.

Preuzmite:

Dokument - Srbija na globalnim indeksima digitalne ekonomije i inovacija

IMG_2002.JPG
IMG_2000.JPG
IMG_1999.JPG
IMG_1984.JPG
IMG_1977.JPG
savet 2.jpg
savet 3.jpg
savet 1.jpg

Da li se slažete sa politikom privatnosti?

Slažem se Politika privatnosti StarTech