Delegacija Srbije u studijskoj poseti Finskoj

Predstavnici Vlade Srbije i resornih ministarstva, kao i sektorskih udruženja i medija koji se bave temom inovacija posetili su od 10. do 13. aprila Helsinki i resorne institucije, organizacije i kompanije zadužene za podršku startap zajednici u Finskoj, zemlji koja je lider na globalnim listama inovacija. Tom prilikom razgovarali su sa više od 22 organizacije kako bi mapirali uspešne prakse koje bi mogli da se primene u Srbiji sa ciljem unapređenja inovacionog ekosistema.

Podrška države

Kako je Finska od ekonomije većinski zasnovane na prirodnim resursima postala vodeća zemlja u razvoju inovacija, zasnovana na znanju? Njena inovativna politika temelji se na državnoj podršci inovacijama, a ključ uspeha leži u saradnji, ali i u delegiranju sprovođenja politika od strane Vlade ka mreži ekspertskih organizacija na nacionalnom i regionalnom nivou.

Podatak da Vlada izdvaja oko 7 milijardi evra odnosno gotovo 3% BDP-a za istraživanja i razvoj, sa ciljem da taj iznos poveća i do 4 procenta, govori u kojoj meri je ova nordijska zemlja posvećena razvoju inovacija. Tako su ključne institucije za podršku upravo državne kompanije i organizacije sa kojima se srpska delegacija susrela, poput Business Finland, SITRA i Tesi, koje finansiraju razvoj inovativnih ideja putem grantova i ulaganja u kapital i mentorsku podršku.

Pored ovih institucija i organizacija, delegacija je tokom studijske posete razgovarala o razvoju regulative za razvoj inovacionog ekosistema i sa predstavnicima finskih ministarstava privrede i saobraćaja, kao i sa agencijom Findata koja odobravaju ponovnu upotrebu podataka koje generišu institucije, u svrhu naučnih istraživanja i razvoja inovativnih proizvoda i usluga.

Uloga privatnog sektora

Iako država snažno investira u startap zajednicu, veći deo ulaganja u početnike stiže iz privatnog sektora. Jedna od najpoznatijih organizacija s kojom je delegacija razgovarala je FiBAN, finska mreža biznis anđela, koja okuplja više od 650 investitora u startape. Njeni članovi uložili su čak 52,3M€ u 626 startapa tokom 2021. godine.

Ova međunarodno priznata mreža biznis anđela pozicionira se kao najpoželjniji partner startapovima. Zanimljivo je da FiBAN sprovodi edukativne kurseve o anđelima investitorima, kao i da organizuje redovne pitching konferencije na kojima se 10 startapa nadmeće za podršku investitora okupljenih u ovoj mreži.

Startap zajednica

Finska ima veoma razvijenu mrežu hubova, inkubatora i akceleratora, u kojima startapovi mogu da nađu prostor za rad i stručnu podršku za obezbeđivanje daljeg finansiranja, razvoja i komercijalizaciju proizvoda. Delegacija je posetila čuveni Terkko health hub, startap zajednicu i co-working space, a tom prilikom razgovarali su i sa predatavnicima, NewCo Helsinki, kompanijom koja pruža usluge poslovnog savetovanja, Forum Virium, inovacionom kompanijom grada Helsinkija i Health incubator Helsinki, koji sprovodi inkubaroski program za sve startapove, timove u ranom razvoju i istraživačke kompanije u cilju njihovog daljeg razvoja.

Članovi delegacije iz Srbije obišli su i čuvenu gejming kompaniju Rovio koja je jedna od najuspešnijih priča o razvoju kompanija u Finskoj, a najpoznatija je po igrici Angry birds. Program je upotpunila i poseta Maria01 kampusu, neprofitnoj organizacji, najpoznatijem i najvećem kampusu koji okuplja startape i pruža im podršku u početnoj fazi razvoja. Kampus okuplja preko 1400 članova, od čega je 222 startapa, a najveći broj ih dolazi iz gaming industrije.

Jednak pristup obrazovanju

Finski petnaestogodišnjaci od početka testiranja, 2000. godine, ostvaruju natprosečne rezultate u sve tri kategorije ocenjivanja – čitalačkoj, matematičkoj i naučnoj pismenosti, prema PISA testiranju (Program za međunarodno ocenjivanje učenika). Ulaganje u obrazovanje je osnova inovacionog ekosistema, a finski sistem to čini od njene nezavisnosti - svi učenici imaju jednak pristup besplatnom obrazovanju. 

Da je starap zajednica podržana od strane akademske zajednice i univerziteta, uverili su se članovi srpske delegacije prilikom posete Aalto univerzitetu. Svake godine preko 100 kompanija izraste iz univerziteta, a sprovede se preko 200 projekata u saradnja sa preduzećima. Fokus Aalto univerziteta su studenti, kojima se pruža poverenje i koji se osnažuju pri preuzimanju centralne uloge u univerzitetskoj zajednici i šire. Tako je najveći startap događaj u Finskoj, Slush konferencija, formirana od strane studenata i sada je svetski prepoznata konferencija koja okuplja preko 20.000 učesnika godišnje.

Dinamična i više nego korisna četvorodnevna studijska poseta je uspešno prošla - identifikovane su oblasti, kao i načini koji se mogu implementirati u srpski inovacioni ekosistem. Članovi delegacije i finski predstavnici institucija očekuju nastavak saradnje sa ciljem implementacije najboljih praksi.

Business Finland & Tesi grupna.JPG
Business Finland 1.JPG
Business Finland 2.JPG
Business Finland 3.JPG
Business Finland 4.JPG
Business Finland 5.JPG
Business Finland 6.JPG
Business Finland 7.JPG
Demola 1.JPG
Demola 2.JPG
Demola 3.JPG
Demola 4.JPG
Demola 1.JPG
Demola 2.JPG
Demola 3.JPG
Demola 4.JPG
FIBAN 1.JPG
FIBAN 2.JPG
FIBAN 3.JPG
FIBAN 4.JPG
FIBAN 5.JPG
FIBAN 6.JPG
FIBAN 7.JPG
Mobility lab 1.JPG
Mobility lab 2.JPG
Mobility lab 3.JPG
Mobility lab 4.JPG
Mobility lab 1.JPG
Mobility lab 2.JPG
Mobility lab 3.JPG
Mobility lab 4.JPG
Sitra 1.JPG
Sitra 2.JPG
Sitra 3.JPG
Sitra 4.JPG
Sitra 5.JPG
Terkko 1.JPG
Terkko 2.JPG
Terkko 3.JPG
Terkko 4.JPG
Terkko 5.JPG
Terkko 6.JPG
Ministry of economy 1.JPG
Ministry of economy 2.JPG
Ministry of economy 3.JPG
Ministry of economy 4.JPG
Ministry of economy 5.JPG
Ministry of transport 1.JPG
Rovio 1.JPG
Rovio 2.JPG
Rovio 3.JPG
Rovio 4.JPG
Rovio 1.JPG
Rovio 2.JPG
Rovio 3.JPG
Maria 1.JPG
Maria 2.JPG
Maria 3.JPG
Maria 4.JPG
Prijem u Ambasadi 1.JPG
Prijem u Ambasadi.JPG

Da li se slažete sa politikom privatnosti?

Slažem se Politika privatnosti StarTech